Důvěra investorů v ekonomiku eurozóny vzrostla, letos poprvé

Důvěra investorů a analytiků v ekonomiku eurozóny se poprvé od začátku roku zlepšila. Vyplývá to z výsledků průzkumu společnosti Sentix, jejíž index na duben se vyšplhal na 5,7 z březnové hodnoty 5,5 bodu. Ze stabilnější situace ve světové ekonomice a podpůrných opatření Evropské centrální banky (ECB) ale index důvěry podle analytiků příliš vytěžit nedokázal.

Index důvěry zaznamenal první nárůst od loňského prosince, zvýšení však bylo méně výrazné, než činily odhady analytiků v průzkumu agentury Reuters. Ti v průměru počítali s nárůstem indexu až na 6,4 bodu. Sentix průzkum uskutečnil na přelomu března a dubna mezi více než tisícem investorů.

ECB v březnu snížila úrokové sazby a rozšířila program nákupů dluhopisů, aby podpořila hospodářský růst eurozóny a dlouhodobě nízkou inflaci. Šéf banky Mario Draghi ale dopad těchto kroků vzápětí zmírnil, když naznačil, že s dalším snižováním sazeb už nepočítá.

Hlavní ekonom ECB Peter Praet ale v pondělí prohlásil, že ECB je připravena svoji měnovou politiku v případě nutnosti ještě uvolnit, aby nízká inflace v zemích eura nezakořenila.

Dílčí indexy v průzkumu Sentix pak ukázaly, že současnou situaci vidí analytici spíše pesimističtěji, do budoucna však pohlížejí s nadějí. Stoupl také index důvěry v německou ekonomiku i pro ekonomiku USA, která je největší na světě.