Cena benzinu se vrací nad dvacet sedm korun

Benzin a nafta pokračují ve zdražování. Ceny nejprodávanějšího benzinu Natural 95 se na českých čerpacích stanicích zvýšily v průměru o 33 haléřů na 27,23 korun za litr. Nafta se nyní prodává průměrně za 25,87 korun za litr, což je o 15 haléřů více než před týdnem.

Za nejvyšší ceny prodávají pohonné hmoty benzinové stanice v Praze. Tamní čerpací stanice nabízejí benzin v průměru za 27,88 korun za litr a naftu za 26,58 korun za litr. Druhé nejvyšší ceny za Natural 95 platí řidiči na Vysočině, kde litr vyjde v průměru na 27,58 koruny. Druhou nejdražší naftu pak nabízejí čerpací stanice v Jihomoravském kraji, a to za průměrných 26,41 korun za litr.

Nejlevněji naopak tankují řidiči v Libereckém kraji, kde litr benzinu stojí průměrně 26,87 korun a nafta 25,40 korun. Průměrná cena naturalu zůstává pod hranicí 27 korun ještě v Ústeckém, Jihočeském a Královéhradeckém kraji.

„Růst cen čekáme zejména u benzinu. V nejbližším týdnu by se jeho průměrné ceny mohly zvýšit o 10 až 20 haléřů. U nafty předpokládáme růst ceny v rozsahu několika haléřů,“ řekl analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak.

Upozornil, že cena benzinu na komoditní burze v Rotterdamu již stagnuje, cena nafty dokonce klesá. „Nicméně u českých čerpacích stanic se však stále plně neprojevilo celé zdražení ropy z první poloviny března,“ dodal.

Ropa zdražuje, výrazně nízké ceny benzinu pomalu mizí

Nejdražší byly pohonné hmoty v Česku za poslední léta v roce 2012, kdy stál benzin v Česku přes 38 korun a nafta 37 korun.

Poslední měsíce ale mohli řidiči sledovat spíš útok na nejnižší ceny. Paliva zlevňovala nepřetržitě od loňského listopadu až do začátku března. Vliv měly klesající ceny ropy, které se projevovaly na celosvětovém trhu. Sestoupily až pod třicet dolarů za barel. Koncem března se už ale pohybovala jak severomořská ropa Brent, tak americká lehká ropa WTI okolo čtyřiceti dolarů za barel.