Vláda schválila kompenzace za loňské sucho. Zemědělci dostanou 600 milionů

Vláda na svém středečním jednání schválila kompenzaci pro zemědělce za loňské rekordní sucho ve výši 600 milionů korun. Informoval o tom ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). Podpora by měla směřovat především na citlivé komodity a na malé zemědělce, informoval Jurečka.

Ministerstvo zemědělství (MZe) původně požadovalo z vládní rozpočtové rezervy použít na kompenzace 1,24 miliardy, ministerstvo financí s tím ovšem na předchozích zasedáních vlády nesouhlasilo. Škody zemědělců MZe vyčíslilo na 2,9 miliardy korun. Jurečka na předchozím jednání kabinetu prohlásil, že pokud neschválí plnou podporu, bude se snažit zbytek peněz najít v rozpočtu ministerstva.

Ministerstvo předpokládá, že by mohlo dostat více než 7000 žádostí o kompenzace. U malých zemědělských podniků do výměry 89 hektarů se sazba náhrady znásobí dvěma, u podniků do 500 ha pak koeficientem 1,5.

Pokud žádosti o kompenzace překročí vyhrazených 600 milionů korun, budou sazby krácené u největších podniků nad 500 ha. 

 Bramboráři přišli loni na tržbách asi o půl miliardy korun, řekl ve Studiu 6 ČT Miloslav Chlan, předseda Českého bramborářského svazu. Celkový požadavek na kompenzace spočítali na více než 155 milionů korun, ministerstvo zemědělství to snížilo na 136 milionů korun.

Budou-li kompenzace schváleny, vezmou to zemědělci jako zprávu, že je stát nenechává na holičkách a brambory budou nasázeny. Pokud k tomu nedojde, předpokládám, že osetá plocha opět klesne.
Miloslav Chlan
předseda Českého bramborářského svazu

Chlan odhadl, že v případě schválení kompenzací bude od samotných bramborářů podáno do 200 žádostí, celkem na 8 tisíc hektarů. Stejně jako v minulost by se podávaly přes Státní intervenční fond. 

Ztráty nad 30 procent

Pokud vláda materiál schválí, dostanou peníze podniky, kterým sucho snížilo úrodu aspoň o 30 až 40 procent ztráty na tržbách proti průměru za předcházející referenční období. To by mělo být podle Chlana pět let. Mimořádná podpora pro ně bude činit deset procent jejich průměrných nákladů.

Pokud by zemědělci doložili, že sucho poškodilo úrodu o více než 40 procent, mohli by získat až pětinu průměrných nákladů. Podpora se bude krátit, pokud zemědělci nepředloží doklady o pojištění alespoň poloviny plochy. 

Osetá plocha brambor činila loni v Česku 23 tisíc hektarů (tzv. zemědělský sektor, tedy brambory určené k prodeji). Meziročně to bylo o 4,5 procenta méně. V případě neschválení kompenzací by došlo podle Chlana k dalšímu poklesu v řádech jednotkách procent. Soukromý sektor (zahrádkáři atd.) měl loni bramborami osázeno asi 6 tisíc hektarů.