Spor mezi Jurečkou a Babišem: Důvodem je více než miliarda pro zemědělce za loňské sucho

Vláda bude ve středu projednávat návrh ministerstva zemědělství, podle kterého by farmáři dostali více než miliardovou kompenzaci za loňské sucho. Největší obnosy by měli získat pěstitelé kukuřice, brambor, chmelu, cukrové řepy a pícnin pro krmné účely. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) ale tolik peněz zemědělcům dát nechce.

Ministerstvo zemědělství podle něj není schopné čerpat výdaje přidělené ze státního rozpočtu. „Nespotřebované nároky MZe převyšují 20 miliard korun,“ uvedl Babišův úřad. Ministerstvo vedené Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) by podle financí mělo najít peníze u sebe.

Resort zemědělství vyčíslil škody na plodinách na 2,9 miliardy korun. Alespoň polovinu chce dát zemědělcům v rámci kompenzací – vyjednávání na vládě ale zřejmě bude složitější, než úřad předpokládal: „Tady ministerstvo financí dalo jasné negativní stanovisko s odůvodněním, že nejsou finanční prostředky v této výši, já jsem o tom s ministrem financí mluvil, předpokládám, že o tom ještě budeme jednat,“ uvedl ministr zemědělství Marian Jurečka. 

Spor o stovky milionů korun bude řešit i premiér: zemědělcům prý chce vláda pomoct, je ale možné, že nakonec budou kompenzace nižší. „To úplně nemůžeme smést ze stolu, určitě budeme mluvit o té částce (…) Současně je třeba pracovat na tom,  aby se tyto firmy přizpůsobily z hlediska struktury své výroby tomu, v jakých klimatických podmínkách budou muset v příštích letech podnikat,“ dodal k tomu Bohuslav Sobotka.   

Pokud nakonec ministr Jurečka Andreje Babiše přesvědčí, aby peníze uvolnil, dostali by je ti, kterým sucho snížilo úrodu ve srovnání s posledními třemi lety aspoň o 30 procent. V takovém případě by mimořádná podpora činila deset procent průměrných nákladů. Pokud by zemědělci doložili, že sucho poškodilo úrodu o více než 40 procent, mohou získat až pětinu průměrných nákladů. 

Zemědělci by mohli za loňské sucho získat více než miliardovou kompenzaci (zdroj: ČT24)

Předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha považuje výši podpor za maximum možného. „Chápeme, že rozpočet není nafukovací. Ale nám se nelíbil limit 30 procent. Bohužel je to takhle notifikované, a jinak to nejde. Máme podniky, které měly ztrátu 28 procent, a nikdo jim nic kompenzovat nebude.“

Předloni notifikovala Evropská komise dotační program, díky němuž může stát poskytovat do konce roku 2020 poškozeným zemědělcům finanční pomoc. Stát může vyplatit až 12,25 miliardy korun, které se nebudou považovat za nepovolenou podporu. „Letos by tak bylo možné čerpat až 2,45 miliardy, aniž by bylo ohroženo čerpání v letech dalších. Sucho v roce 2015 přitom napáchalo jenom na speciálních rostlinných komoditách škody vyšší než čtyři miliardy korun,“ uvedl prezident Agrární komory ČR Miroslav Toman.