Číňané dávají přednost německému pivu, chuť českého teprve objevují

Česká restaurace v Šanghaji láká na české pivo (zdroj: ČT24)

Poptávka po pivu v Číně stoupá, ročně se vypije 55 miliard litrů. Přestože pro Česko jde o tradiční exportní artikl, v Číně se prosazuje pomalu. Populárnější je německé nebo britské. V Šanghaji se to pokouší změnit první česká restaurace s mikropivovarem.

České pivo se mezi čínské obyvatelstvo snaží rozšířit Cohen Sia, který zná střední Evropu velmi dobře, v Česku totiž žil 26 let. Teď do Číny dováží organické fungicidy pro zemědělce, stojí ale i za českou restaurací s mikropivovarem. Cílem pro něj není jenom propagace české kultury. Vedly ho k tomu i osobní důvody. „České pivo je samozřejmě nejlepší pivo na světě. Každou cestu jsem říkal, že jsem se těšil více na české pivo než na svoji manželku,“ zmínil Cohen Sia.

Přestože spotřeba piva v Číně celkově roste, české se na tom nepodílí tak jako jeho konkurenti. Číňané si oblíbili německé, nově poutá pozornost i britské. Jeho spotřeba raketově stoupla, když se v médiích objevil čínský prezident, jak si při návštěvě Velké Británie dopřává pintu.

V Krajánkovi vaří tři druhy piva, další z Česka ještě dováží

Českou restauraci s názvem Krajánek otevřel Cohen Sia v dynamické části Šanghaje. To má spolu s moderním interiérem předpoklady zaujmout Číňany ze střední a vyšší vrstvy, kteří obdivují západní životní styl. „Sami vaříme tři druhy piva: pšeničné, ležák a černé. A ještě dovážíme lahvové z Česka,“ uvedl manažer provozovny Liou Č'. Českému pivu může pomoci, že bohatší lidé se víc a víc zajímají o kvalitní nápoje, aby udělali dojem. Pití s klienty a kolegy se považuje za důležitou podmínku kariérního postupu.

Česká restaurace v Šanghaji
Zdroj: ČT24

Krajánek neláká jen na pivo, ale také na české památky a přírodu. Oslovení zákazníci oceňují styl restaurace. Cítí se v něm pohodlně. „Česko musí být krásná země. Ráda bych se tam podívala,“ řekla zákaznice Amy Ču. Z jídel je hitem pečené koleno a klobásky. Převažuje ale středomořská kuchyně, kterou už Číňané znají a mají rádi. Na jídelníčku se tak najdou i zvláštnosti jako mušle po česku.

Krajánkovi by brzo mohl přibýt sourozenec. Nová pobočka by mohla otevřít přímo v Pekingu. Plány jsou hotové, čeká se na poslední razítka. Česká restaurace už tam kdysi byla, ale nevydržela.