Deset milionů korun by umožnilo dostat českou naftu z Německa domů

Tři týdny a 8,5 až 10 milionů korun potřebuje Česko, aby opravilo železniční vlečku, která by mohla odvést českou naftu za 1,2 miliardy z německého Kraillingu. Tolik bude totiž podle odhadů stát její oprava, uvedl na svém twitterovém účtu předseda Státní správy hmotných rezerv (SSHR) Pavel Švagr. Ten doufá, že původní termín pro odvoz nafty, stanovený insolvenčním správcem zkrachovalé Viktoriagruppe na 30. dubna, bude prodloužen.

Insolvenční správce firmy Mirko Möllen SSHR nedávno informoval, že má vážné zájemce o koupi areálu a že je připraven sklad v krátké době prodat. Mimo jiné kvůli tomu s ním bude ve středu Švagr v Kraillingu jednat. „Potřebuji s Möllenem projednat podmínky, aby případný prodej areálu nenarušil opravu vlečky a odvoz nafty do ČR,“ uvedl dále Švagr.

Vedle fungující vlečky a čerpadel potřebuje správa také úřední povolení. „O ta musí požádat majitel, tedy insolvenční správce,“ dodal.

Uložení nafty se může Čechům prodražit o více než miliardu

Změna vlastníka by pro Česko mohla navíc znamenat riziko, že novému majiteli bude muset platit za skladování nafty úplně jinou cenu, než dosud. S firmou Viktoriagruppe má od roku 2010 nastavenou cenu 1,3 eura za kubík nafty a měsíc, přičemž komerční cena takové služby se v Německu pohybuje od 5 do 10 eur. To by při množství, které je v Kraillingu uloženo, znamenalo navýšení nákladů za skladování o přibližně miliardu a čtvrt korun za každý měsíc do doby, než si SSHR naftu odveze.

S insolvenčním správcem Viktoriagruppe se Česko pře o vlastnictví nafty od vyhlášení insolvence firmy v prosinci 2014. Podle dřívějších informací je hodnota uložené nafty 1,2 miliardy korun. SSHR přihlásila pohledávky za dalších 300 milionů korun a dalších až 300 milionů korun podle zdroje ČTK při přihlašování pohledávek požadovaly české celní a daňové úřady. Češi si tak celkem nárokují až 1,8 miliardy korun.

Česko má nyní zásoby ropy a ropných produktů zhruba na 95 dnů, povinných je devadesát. Nafta, kterou má ČR uloženu v Německu, by pokryla zhruba dvoudenní národní spotřebu.