Na nákup elektromobilu dostanou firmy, které nejsou z Prahy, dotaci. Až 70 tisíc

Balík 80 milionů korun hodlá stát rozdělit mezi firmy, které plánují nákup elektromobilů. Peníze poskytne z Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost. Firmy se budou moci o dotaci hlásit od dubna do konce července. Společnosti sídlící v Praze jsou z podpory vyjmuté, naopak největší šanci mají firmy z regionů s velkou nezaměstnaností.

Firmy budou moci se státní podporou kupovat elektromobily nižší střední třídy nebo dodávky. Vyloučené jsou naopak luxusní, terénní či sportovní vozy. Podle velikosti získají firmy dotaci až do 70 procent ceny. Minimální výše dotace je 70 tisíc korun a maximum pro vozový park jedné firmy jsou tři miliony korun.

Vedle toho budou moci firmy žádat o příspěvek na budování neveřejných dobíjecích stanic. Minimální výše dotace je 50 tisíc korun. Další část dotačního programu v celkové výši 180 milionů korun bude určena na pilotní projekty k zavádění technologií akumulace energie a technologií k získávání druhotných surovin v kvalitě vhodné pro další využití v průmyslové výrobě.

Pražské firmy nárok nemají, šanci mají naopak regiony s velkou nezaměstnaností

V rámci pilotní výzvy se mohou hlásit firmy z celé České republiky s výjimkou Prahy. Větší šanci budou mít projekty umístěné v hospodářsky problémových regionech a územích s vysokou mírou nezaměstnanosti.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24

Jde o takzvaný soutěžní typ výzvy, kde budou jednotlivé projekty porovnávány mezi sebou a výběr se uskuteční až po zhodnocení všech žádostí.

V Česku se zatím prodeji elektromobilů příliš nedaří. I když se loni poptávka zvýšila o 36 procent, prodalo se jen 268 vozidel, což je 0,12 procenta celkového množství prodaných nových aut v minulém roce. Nejprodávanějším elektromobilem byl model i3 od BMW.

Ročně v Česku přibude asi čtyřicet elektromobilů

Každý měsíc začne po Česku jezdit zhruba čtyřicet nových elektromobilů. Člověk si toho ani nevšimne, jelikož startují i jezdí prakticky neslyšitelně. Průměrná cena jednoho automobilu na elektřinu je 700 tisíc korun. Kdo investuje do takového vozu, může hledět i na to, kolik ho pak stojí samotná jízda.

Kdo si auto nabíjí sám, vyjde ho stokilometrová cesta na přibližně méně než sto korun. Veřejné dobíjecí stanice jsou v současnosti zdarma a v Česku se jich nachází přes sto. Deset z nich dokonce umí dobít auto za pár desítek minut.

Vydáno pod