ABH Holdings zrušil plánované převzetí Zuno Bank

Společnost ABH Holdings (ABHH) odstoupila od plánovaného převzetí internetové banky Zuno Bank, kterou měla získat od rakouské Raiffeisen Bank International (RBI). Zuno působí v České republice a její prodej byl dohodnut loni v září. Oficiální důvody zrušení transakce oznámeny nebyly, RBI jen uvedla, že rozhodnutí nákup nedokončit nesouvisí se subjektem určeným k prodeji.

Raiffeisen Bank International (RBI) chtěla prodat Zuno kvůli snížení složitosti a minimalizaci aktivit, které se v rámci skupiny překrývají. Teď znovu zváží další kroky, mezi něž patří prodej celé banky, její integrace do dalších částí skupiny RBI, nebo částečný prodej.

On-line banka Zuno zahájila činnost v roce 2010 na Slovensku, po kterém následovala v polovině roku 2011 Česká republika. V současnosti má 200 zaměstnanců a 255 tisíc zákazníků. Celkové vklady činí zhruba 775 milionů eur (21 miliard korun) a poskytnuté úvěry 75 milionů eur.

Banku Zuno měla získat společnost Alfa Banking Group, která je dceřinou firmou ABHH. Alfa Banking Group se angažuje v bankovních a finančních službách v Nizozemsku, Británii, Rusku, na Ukrajině, v Bělorusku a na Kypru. V prosinci 2014 představovala konsolidovaná aktiva skupiny 47,5 miliardy dolarů. Skupinu Alfa Group ovládají miliardáři Michail Fridman a German Chan. Fridman je podle nejnovějšího žebříčku časopisu Forbes druhým nejbohatším člověkem v Rusku.