Nižší platy žen budou prověřovat speciálně vyškolení inspektoři

Události ČT: Inspektoři mají důkladněji kontrolovat nerovnosti v platech mužů a žen (zdroj: ČT24)

Stejná pozice, ale nižší mzda. Podle statistik berou české ženy za tutéž práci zhruba o pětinu méně než muži. Inspektoráty práce teď nově školí své lidi, aby při kontrole výdělků dokázali lépe odhalit případnou diskriminaci zaměstnanců na základě pohlaví.

Dohlížet na férovost v platech mužů a žen na stejné pozici je úkolem inspektorů práce. Veřejná ochránkyně práv Anna Šabatová jim ale vytýká, že to nedělají dostatečně. Měli by být při odhalování diskriminace zaměstnanců kvůli pohlaví důslednější. Platy žen jsou podle dostupných dat o 16 až 22 procent nižší než u mužů.

Ministerstvo práce a sociálních věcí slibuje přísnější kontroly. Inspektoráty práce mají do března cíleně proškolit první kontrolory, kteří o měsíc později vyrazí na inspekce. „Jde o to nastavit takovou situaci, abychom mohli říct, že to umíme najít, a když to najdeme, tak za to bude penalizace,“ zmiňuje ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD).

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová
Zdroj: Michal Doležal/ČTK

Inspektor musí dát dohromady, co všechno se podílí na odměně zaměstnance

Ministryně ale podotkla, že se konkrétní případy odkrývají těžko i proto, že lidé moc často nehlásí diskriminaci na základě pohlaví. Potvrzují to i někteří inspektoři. „Největší úkol bude odhalit skutečný stav. Co je vlastně náplní práce, za co byl ohodnocen, za co dostal osobní ohodnocení a jakým způsobem k tomu zaměstnavatel došel,“ popisuje složitost věci inspektorka práce Eva Holá.

Podle prezidenta Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů ČR Jana Wiesnera by mělo ministerstvo spíš kontrolovat černou práci. „Když půjde ekonomika nahoru, půjdou nahoru i mzdy, a to je podstatné jak pro muže, tak pro ženy,“ vysvětluje. Ombudsmanka zase navrhuje, že by se mělo více bavit o tom, kolik vyděláváme. „Někteří zaměstnavatelé požadují, aby zaměstnanci neuváděli mzdy,“ dodala.

Podezření na diskriminaci může skončit i u soudu

V některých případech zatím ženy jdou se stížností na platovou nerovnost až k soudu. Například Martina Přichystalová byla primářkou dětského oddělení a tvrdí, že v nemocnici dostávala dvakrát menší plat než její mužští kolegové na stejné pozici.

Martina Přichystalová
Zdroj: ČT24

„Měli o 50 až 100 procent vyšší plat,“ přiblížila s tím, že jiný důvod než diskriminaci na základě pohlaví nenašla. O dorovnání platu se soudila pět let, nakonec ale soud rozhodl, že v jejím případě o diskriminaci nešlo.

Podle ministryně práce by podobně jako inspektoři měly zavést jasnou metodiku pro tyto případy i soudy. Ministerstvo spravedlnosti to odmítá, k závaznému manuálu inspektorů by ale v některých případech soudy mohly přihlížet.