Bankovky v hodnotě 500 eur na černé listině. Mohou financovat terorismus

Ministři financí členských zemí EU se domnívají, že pětiseteurové bankovky mohou sloužit k financování terorismu. Vyzvali proto Evropskou centrální banku, aby zvážila, jak jejich dostupnost omezit. Banka by také měla uvažovat o tom, jak zavést strop na platby v hotovosti, aby se zamezilo financování teroristických organizací.

Bankovka s nominální hodnotou 500 eur se dostává do centra pozornosti v době, kdy se EU snaží výrazně omezit veškeré možnosti plateb, které by mohly být zneužívány k financování terorismu. Evropská komise minulý týden navrhla omezit anonymitu předplacených platebních karet, což je alternativa tradičních karet pro ty, kdo nemají účet v bance.

Právě takové předplacené karty byly použity při přípravě pařížských atentátů z 13. listopadu loňského roku.

Pětiseteurová bankovka – v přepočtu asi 13 500 korun – patří celosvětově k bankovkám s nejvyšší nominální hodnotou. Například ve Spojených státech je nejvyšším nominálem v oběhu stodolarová bankovka (zhruba 2400 korun).

Existuje nebezpečí, že velké bankovky a vysoké částky v hotovosti mohou být snadno použity k financování terorismu.
Jeroen Dijsselbloem

V podezření jsou také bitcoiny

Brusel také navrhl přísnější kontrolu virtuálních měn, například bitcoinů, které umožňují mezinárodní transakce mimo kontrolu finančních úřadů i tajných služeb a které zajišťují anonymitu. Přísněji kontrolovat chtějí úředníci i další možné zdroje financování teroristických organizací.  

Rozhodování o eurobankovkách v oběhu je ale záležitostí ECB. Podle jejích údajů se ve formě pětiseteurové bankovky nacházelo téměř 30 procent z celkové hotovosti, kterou loni nahromadili lidé v eurozóně. Celková hodnota peněz v hotovosti loni vystoupila na více než bilion eur (27 bilionů korun).