O dotace na výměnu kotlů je velký zájem, další peníze budou počátkem roku 2017

Dlouhé noční čekání na dotaci (zdroj: ČT24)

Další dotace na výměnu kotlů se k lidem zřejmě dostanou dříve, než se původně očekávalo. Namísto konce příštího roku by takzvaná druhá výzva mohla být vypsána začátkem roku 2017.  Kraje si tak znovu rozdělí tři miliardy korun. Informoval o tom v pondělí ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Reagoval tak na velký zájem o peníze z takzvané první výzvy.

Česká republika získala v Operačním programu Životní prostředí na výměnu kotlů devět miliard korun. Úřady jej rozdělí ve třech vlnách. Odhaduje se, že by měly stačit na výměnu zhruba 100 tisíc starých kotlů. 

Kraje začaly žádosti během první výzvy přijímat většinou minulý týden, Moravskoslezský kraj pak právě toto pondělí. 

Ústecký kraj: Do dvou týdnů bude vyčerpáno

Například v Ústeckém kraji podali lidé za první týden přes 500 žádostí. Kraj předpokládá, že přidělených 162 milionů korun vyčerpá během dvou týdnů. 

„V pondělí v 9 hodin je to 510 žádostí, takže jsme těsně pod polovinou, pokud by všichni čerpali to, co čerpat mají. Dá se očekávat, že ty částky budou nižší, takže se dostane na víc než 1080 žadatelů. Pokud by to bylo tímto tempem, tak si myslím, že by do 14 dní mohlo být vyčerpáno,“ řekl hejtman Oldřich Bubeníček (KSČM).

  • Dotace bude dosahovat až 85 procent uznatelných nákladů, což je částka 150 tisíc korun. Maximální výše dotace tedy bude 127 500 korun. 
  • Lidé mohou získat na výměnu kotle na uhlí 70 procent nákladů, u plynového kondenzačního kotle 75 procent a u kotle na biomasu 80 procent.
  • Pět procent navíc obdrží obyvatelé vybraných vesnic, kde je ovzduší nejznečištěnější.
  • Zdroj: ČTK

Zlínský kraj: Velký zájem, předčasný konec

Zlínský kraj již zastavil příjem žádostí o dotace na výměnu starých kotlů. Lidé mohou své žádosti přinést do 3. února, sdělila v pátek mluvčí kraje Renata Janečková. Zájem je velký, k dispozici bylo zhruba 160 milionů korun. 

Minulé pondělí, kdy příjem žádostí začal, čekaly před úřadem stovky lidí, za pět dnů bylo přijato více než 1100 žádostí. Podle odhadů by přitom mělo být vyměněno asi 1080 kotlů.

„Zájem žadatelů o kotlíkovou dotaci výrazně převyšuje stomilionový finanční strop, který platil pro první vlnu žádostí. Proto Zlínský kraj přistoupil, v souladu s vyhlášeným programem, k dřívějšímu ukončení příjmu žádostí,“ uvedla mluvčí. Žádosti, které pracovníci krajského úřadu doposud zaevidovali, budou postupně vyhodnocovat.

Moravskoslezský kraj: Obležený úřad

V obležení se ocitl moravskoslezský krajský úřad, který toto pondělí začal přijímat žádosti o dotace na výměnu starých neekologických kotlů. Zájemci k úřadu přicházeli už od nedělního rána, odpoledne byli vpuštěni do vestibulu a přibližně 180 jich v něm přenocovalo. Někteří se vybavili i termoskami s teplým pitím či skládacími křesílky. Varné konvice i čaj pro žadatele připravil také úřad.

Kraj přitom velký zájem očekával, protože k dotacím tam přispívají vlastními prostředky kraj i řada měst v regionu. Podle Afana Nazima z odboru regionálního rozvoje a cestovního ruchu pomohla i mediální kampaň. Tak velký zájem ho ale zaskočil. 

Kraj má pro žadatele nyní připraveno 500 milionů korun. Odhaduje se, že by mohly vystačit až pro 3,5 tisíce osob. Pokud se peníze nevyčerpají dříve, bude kraj žádosti přijímat až do 29. dubna. Moravskoslezský kraj a Ústecký kraj patří k lokalitám s nejhorší kvalitou ovzduší. 

Ministr Brabec: Povinnost vyměnit kotel od září roku 2020 (zdroj: ČT24)

Praha: Akce bude vyhlášena do 14 dnů

Hlavní město ještě svoji výzvu nevyhlásilo, podle radní pro oblast životního prostředí Jany Plamínkové (STAN) se tak stane pravděpodobně do dvou týdnů. Umožnit by to mělo výměnu aspoň 160 kotlů, uvedla radní. Praha má na tuto akci připraveno 23,7 milionu korun. Výměnu podporuje i svými dotacemi, ale „výše podpory je daleko menší“. 

Dnes mají lidé unikátní šanci vyměnit kotle s mimořádně velkou státní dotací.
Richard Brabec

Ministr Brabec uvedl, že od září roku 2020 bude povinnost vyměnit nejvíce znečišťující kotle  - tedy vyřadit je z provozu - za nové. Počítá s tím čtyři roky stará platná právní úprava, o které málokdo ví, podotkl ministr.  

Pardubický kraj: Příjem žádostí záhy ukončen

Během tří dnů, po které mohli lidé v Pardubickém kraji požádat o dotace na výměnu neekologických kotlů, přijalo hejtmanství celkem 1054 žádostí. Z toho asi 340 přišlo poštou. Kvůli vysokému zájmu kraj příjem záhy ukončil. O tom, kdo dotaci skutečně získá, úředníci rozhodnou zhruba za dva měsíce. Do konce roku 2018 by mělo být v kraji vyměněno asi 1200 zastaralých kotlů za moderní nízkoemisní.

Žádosti začal úřad přijímat minulý týden ve středu ráno, někteří lidé čekali ve frontách už od úterního odpoledne. Za první den požádalo o dotaci osobně nebo poštou více než 900 zájemců. Úředníci nyní procházejí a kontrolují jednotlivé žádosti. První smlouvy by úspěšní žadatele mohli mít ve schránkách na konci března.