Brusel vymýšlí, jak zatrhnout nadnárodním firmám kouzla s daněmi

Evropská komise připravila pro členské státy Unie návrhy právních kroků, které jim mají usnadnit boj s daňovými úniky nadnárodních firem. Počítá se se zákazem nejčastějších daňových fint i s tím, že si země budou o těchto firmách vyměňovat informace.

Kromě návrhu směrnice proti vyhýbání se daňovým povinnostem je součástí návrhu i strategie EU vůči třetím zemím. Země Unie by měly také v budoucnu disponovat seznamem států, které spolupracovat nechtějí.

Podle eurokomisaře pro finanční otázky, daně a cla Pierra Moscoviciho se v daňových únicích každoročně ztrácejí miliardy eur. Nedávná studie europarlamentu uváděla, že takové přesuny zisků znamenají každoroční ztráty až 70 miliard eur (1,9 bilionu korun).

To jsou peníze, které by mohly být použity na veřejné služby, jako jsou školy a nemocnice, nebo na podporu pracovních míst a růstu. Evropští občané a podniky, které hrají férově, v důsledku toho nakonec platí vyšší daně. To je nepřijatelné.
Pierre Moscovici
eurokomisař pro finanční otázky, daně a cla

Jedním z navržených opatření je například možnost, aby členský stát danil i zisky, které mateřská společnost přesunula do dceřiné společnosti v daňovém ráji, pokud tamní daň bude představovat méně něž 40 procent sazby v členské zemi Unie. Uzavřeny či omezeny mají být stávající mezery, kdy firmy fakticky neplatí daně z dividend či kapitálových zisků a podobně.

Firmy můžou v daňových rájích ušetřit desítky procent. U hmotných statků, jako zboží, je to vždy složitější, u nehmotných typu elektronických služeb je to podstatně jednodušší.
Miroslav Svoboda
vedoucí partner oddělení finančního poradenství Deloitte

Plán také předpokládá „výstupní daň“ na intelektuální vlastnictví či patenty přesouvané z evropského prostředí do daňových rájů před tím, než společnostem začnou generovat zisky. „Základní zásadou daně z příjmů právnických osob je, že firmy by měly platit daně tam, kde vytvářejí zisky,“ uvedla Evropská komise.

Zašla komise příliš daleko?

Odbory soudí, že komise nezašla dostatečně daleko. Evropská odborová konfederace (ETUC) vidí mimo jiné nedostatky v transparentnosti; informace o daních budou sdíleny s daňovými úřady a nikoli s veřejností.

Podle firem ale návrhy daleko zašly. Markus Beyrer z Konfederace evropského podnikání (BusinessEurope), jejímž členem je i český Svaz průmyslu a dopravy, uvedl, že navrhované kroky by mohly poškodit podnikání. „EU…nesmí podkopávat konkurenceschopnost průmyslu v EU a přitažlivost EU pro investory,“ uvedl podle agentury Reuters.

Banky požadují, aby se na ně nevztahovaly chystané stropy u daňové odečitatelnosti úroků od základu daně.

Itálie viní Google

K nadnárodním firmám, které jsou často kritizovány za daňové úniky, patří i americká internetová společnost Google. Nejnověji ji obvinila italská policie z daňových úniků za 227 milionů eur (6,1 miliardy korun). Agentuře Reuters to sdělily zdroje blízké vyšetřování, podle nichž se Google provinil v letech 2009 až 2013. Mluvčí firmy ke zprávě řekl, že Google jedná všude ve shodě se zákony a že v Itálii spolupracuje s úřady.

Svoboda: V daňových rájích můžou firmy ušetřit desítky procent (zdroj: ČT24)

Google podle svých vlastních údajů zaplatil v Itálii v roce 2014 na daních 2,2 milionu eur z tržeb 54,4 milionu eur. Italské úřady ale odhadují, že tržby podniku v této zemi byly předloni až desetkrát vyšší.

Google má kvůli daním potíže i v dalších evropských zemích. Minulý týden se s britskou vládou dohodl, že doplatí na daních 130 milionů liber (4,6 miliardy korun). Firma se na tomto doplatku dohodla poté, co britské daňové úřady provedly kontrolu jejího účetnictví.