Ukrajina na pokraji bankrotu: návrh Kyjeva není pro věřitele přijatelný

Kyjev – Ukrajina se ocitla na pokraji bankrotu. Pokud se v nejbližších dnech nedohodne s věřiteli, nebude na podzim schopná splácet. Nový návrh Kyjeva na restrukturalizaci státního dluhu přitom není pro zahraniční soukromé věřitele přijatelný.

Nejnovější návrh Kyjeva na restrukturalizaci státního dluhu není pro zahraniční soukromé věřitele přijatelný. Agentuře Reuters to ve středu řekl zdroj informovaný o vyjednávání. Zástupci soukromých držitelů ukrajinských dluhopisů se údajně nezúčastní čtvrteční schůzky, kde se mělo o nabídce jednat.

Ukrajinské ministerstvo financí poslalo v úterý skupině největších soukromých věřitelů nový návrh na restrukturalizaci dluhu. Investory zároveň pozvalo na čtvrteční schůzku k „rozhodujícímu“ jednání. Ve středu ministerstvo sdělilo, že je ochotno odložit schůzku s věřiteli na počátek příštího týdne, bude to prý ale „poslední možnost“ k uzavření dohody.

„Nedosažení dohody počátkem příštího týdne by Ukrajinu přimělo přistoupit k alternativním možnostem ve financování programu dohodnutého s Mezinárodním měnovým fondem,“ uvedla ministerstvo.

Jednáme a doufáme

Ukrajina vede od jara jednání o restrukturalizaci dluhu v celkovém objemu 23 miliard dolarů, tedy zhruba 567 miliard korun. Jednání se kvůli rozdílným postojům táhnou již déle než čtyři měsíce. Zatímco Kyjev chce, aby věřitelé přistoupili na snížení jistiny svých dluhopisů, ti odpis hodnoty dluhů odmítají a navrhují jen prodloužení jejich splatnosti.

Ukrajina se ocitla na pokraji bankrotu (zdroj: ČT24)

„Není rozpor v tom, že by věřitelé nesouhlasili. Je to dlouhé a náročné jednání o podmínkách odpuštění, tedy kolik se odepíše, zda se to udělá formou snížení úroků, prodloužení splatnosti nebo odepsáním jistiny,“ tvrdí poradce ukrajinské vlády a bývalý slovenský ministr financí Ivan Mikloš.

„Stále jednáme a doufáme v úspěch našich návrhů. Víc v danou chvíli nemůžu říct,“ uvedla mluvčí ukrajinské ministryně financí.

Věřitelé ve svých nejnovějších návrzích počítali podle Reuters se snížením hodnoty dluhopisů o pět procent, což by znamenalo zmírnění jejich dosavadního odporu vůči odpisu jistiny. Kyjev dosud trval na snížení jistiny o 40 procent a není známo, zda svůj původní požadavek v nejnovějším návrhu upravil.

Ukrajina se následkem špatného hospodaření a války na východě země pohybuje na pokraji státního bankrotu. Restrukturalizací dluhu státu a státních organizací chce vláda v Kyjevě ušetřit do roku 2018 více než 15 miliard dolarů. V roce 2013 tvořil ukrajinský státní dluh 40 procent HDP, loni už vyskočil na 70 procent a letos se může podle expertů dostat až na 135 procent.

Státní dluh Ukrajiny
Zdroj: ČT24

Umírající gigant

Krize vážně poškodila ukrajinský průmysl. Kyjevský letecký závod Antonov patřil kdysi ke chloubám ukrajinské ekonomiky. Nyní se mu přezdívá umírající gigant. Továrna zoufale potřebuje investice, ve státní pokladně ale chybí peníze.

V sázce nejsou jen rozpočet a státní firmy. Nespokojení jsou také samotní ukrajinští občané. Propady hřivny a protesty před Národní bankou už sice ustaly, situace je však pořád velmi napjatá. „Za poslední rok a půl přišla většina Ukrajinců reálně o třetinu až dvě třetiny svých příjmů,“ říká analytik Volodymyr Fesenko.

MMF ukrajinskou vládu podpořil

Potřebná restrukturalizace je součástí záchranného programu v objemu 40 miliard dolarů (985 miliard Kč), na němž se země dohodla s Mezinárodním měnovým fondem (MMF).

MMF ukrajinskou vládu hlasitě podpořil, když domácí reformy označil za „mimořádně pozitivní“. V úterý Ukrajina od MMF obdržela druhou část úvěrové pomoci v objemu 1,7 miliardy dolarů (42 miliard korun).

Aktuální finanční pomoc fond schválil po dokončení první revize úvěrového programu. V rámci programu má během čtyř let dostat Kyjev od MMF přibližně 17,5 miliardy dolarů.