Poplatek za odpad nejvíce zvýšila Břeclav. Většina obcí ho ale neměnila

Poplatek za komunální odpad se od letošního roku v rámci krajských a okresních měst nejvíce zvýšil v Břeclavi. Ročně tu obyvatelé zaplatí 600 korun, místo dosavadních 480 korun. Vedení obce si od zdražení slibuje tři miliony navíc. Poplatek se tu naposledy měnil v roce 2007. Většina měst a obcí však výši poplatku pro letošní rok neměnila.

O tom, jestli je dobré poplatky zvyšovat, nebo zrušit - případně zda by se měly platit buď na osobu, nebo podle velikosti popelnice - se odborníci přou už roky. Největší polemika se vede o tom, jestli vyšší poplatky neodradí obyvatele od toho, aby odpad třídili.

Břeclav byla dokonce před několika měsíci vyhlášena nejlépe třídícím městem na jižní Moravě. Libuše Vojteková bude navzdory zdražení třídit dál. „Trestat přírodu za to, že někdo neumí hospodařit – to je trapné,“ řekla. Spoléhat by na to ale město podle ní nemělo.

Místopředseda Břeclavi Jaroslav Válka (ČSSD) uvedl, že město na likvidaci odpadu dlouhodobě prodělávalo 10 milionů korun každým rokem. Po zdražení to tak bude „jen“ 7 milionů korun. Za odvoz odpadu si 50 korun připlatí ještě ve Valašských Kloboukách na Zlínsku. Jinde na jižní a východní Moravě zůstanou roční ceny stejné – 400 až 670 korun za osobu.

Do konce března musí městu poslat víc peněz i obyvatelé středočeské Příbrami. A platí to i pro děti. Je to ale spíš výjimka. Ve většině měst a obcí se platby letos nezvedly. A například v Mostě, Teplicích či České Lípě si lidé starosti s poplatky dělat nemusejí. Svoz odpadu je tu zdarma.

Místopředseda Svazu měst a obcí České republiky Pavel Drahovzal si myslí, že lze v cenách očekávat spíš vzestupný trend. „Pokud budou náklady stagnovat, domnívám se, že nějaké razantní navyšování by nemuselo nastat. Otázkou je, jak budou obce a města dál podporovat třídění,“ dodal. Zároveň upozorňuje, že obce a města neví, jaký způsob nakládání s odpady nastaví ministerstvo životního prostředí v novém zákoně o odpadech. „Není jasné, jak to za nějakých deset let budeme řešit se směsným komunálním odpadem, jaké budou náklady na nevytříděný odpad,“ uvedl.

IT komunální odpad na Broumovsku

Na Broumovsku se obce rozhodly spojit svoz komunálního odpadu s moderními informačními technologiemi. Na popelnice lepí čárové kódy, které následně prozradí, kolik odpadků jednotlivé domácnosti vyprodukují. Radnice chtějí docílit toho, aby je lidé lépe třídili. Vstup do systému čárových kódů je dobrovolný. Údaje pak budou k dispozici nejen obcím, ale i samotným obyvatelům.

Božanov ročně za odvoz odpadků doplácí téměř 80 tisíc korun. Kdo bude víc třídit, měl by časem mít svoz levnější, předpokládá starosta Karel Rejchrt (nestr.).

Jihlava zavedla odpadové detektivy

Městští úředníci, takzvaní odpadoví detektivové, začali v Jihlavě zjišťovat, jak lidé třídí odpad. Pohledem do popelnic kontrolují, zda obsahují jen to, na co jsou určeny. Tedy zda do své popelnice na komunální odpad nevyhazují například plasty nebo papír.

Poté na popelnici přivazují cedulku s informací, jak důsledně lidé třídí. Většinou je vidět červená barva, která napomíná a nabádá k důslednější separaci. Z deseti popelnic byla jen jediná v pořádku. Ta dostala cedulku s odpadovým detektivem a s poděkováním občanům za to, že kvalitně separují.

Právní názory, zda úředník magistrátu může kontrolovat obsah popelnic, nejsou jednoznačné. Část oslovených právníků tvrdí, že odpad by nikdo prohledávat neměl, protože jde o soukromý majetek. Další jsou opačného názoru.

Já mám za to, že obec má právo kontrolovat obsah popelnice na veřejně přístupném místě, protože se jedná o věc opuštěnou původním vlastníkem.
Jaroslav Širmer
advokát

Katarina Ruschková, vedoucí odboru životního prostředí na Magistrátu města Jihlavy, zdůraznila, že úředníci se do popelnic jen podívali, zda tam nejsou složky odpadu, které tam nepatří. „Ty popelnice nevysypáváme ani neprohrabáváme“. Obyvatelům ulic, kde magistrát kontroly zahájil, přítomnost úředníků nevadila. 

 V Jihlavě je popelnic ke kontrole kolem sedmi tisíc. Než je všechny úředníci zkontrolují, zabere jim to asi rok. Město chce touto akcí docílit, aby lidé třídili víc než současných 37 procent odpadů. Letos se chce dostat až na 50 procent. Za to slíbilo snížení poplatků těm, kterým začne vyvážet popelnice jen dvakrát měsíčně. Začne také svážet bioodpad a zintenzivní kontroly.