Vznikne gigant ve výrobě léků na vzácné choroby. Shire koupí za 32 miliard dolarů Baxaltu

Farmaceutický koncern Shire převezme za 32 miliard dolarů (793,2 miliardy Kč) svého rivala Baxalta International. Cenu uhradí částečně hotově, částečně v akciích, uvedly firmy. Spojením obou podniků tak vznikne jeden z předních světových výrobců léků na vzácné choroby.

Společnost Shire, která má sídlo v Irsku, ale s jejímiž akciemi se obchoduje v Londýně, se snažila Baxaltu převzít již loni v létě. Baxalta však nabídku na převzetí v hodnotě 30 miliard USD ve formě výměny akcií odmítla - chtěla podle zdrojů vyšší nabídku, která by zahrnovala i hotovost.

Akcionáři Baxalty podle dohody obdrží za každou svou akcii v hotovosti 18 dolarů a také 0,1482 akcie Shire. Současní akcionáři Baxalty budou mít v nové, sloučené firmě podíl 34 procent. Transakci schválily správní rady obou firem. Hlasovat o ní budou ještě akcionáři a souhlasit s ní musí také antimonopolní úřady.

Až 30 nových léků za pět let

Tržby nové firmy by se do roku 2020 měly ve srovnání se současnými tržbami firmy Shire zdvojnásobit a dosáhnout asi 20 miliard USD. V příštích pěti letech by měla sloučená firma nabídnout až 30 nových léků na různé nemoci, od problémů se suchým okem po přípravek na hemofilii. Léky sloučené firmy budou dostupné ve více než 100 zemích.

Farmaceutické firmy pilně nakupují

Shire se v poslední době zaměřuje na akvizice firem s léky na vzácné choroby a jejím cílem je stát se v této oblasti světovou jedničkou. Loni v listopadu koupila za 5,9 miliardy USD firmu Dyax a v únoru za pět miliard dolarů společnost NPS Pharmaceuticals. Baxalta se loni v červenci oddělila od skupiny Baxter International. Zaměstnává zhruba 16 tisíc lidí a má silné aktivity v oblasti hematologie, onkologie a imunologie s důrazem na vzácné choroby. Její tržby předloni dosáhly asi šesti miliard dolarů.

Koncem loňského roku se americká farmaceutická společnost Pfizer dohodla na převzetí konkurenta Allergan, který sídlí v Irsku. Transakce v hodnotě kolem 160 miliard dolarů (zhruba čtyři biliony korun) vytvoří největšího výrobce léků na světě.