Volkswagen bude muset v USA údajně odkoupit od zákazníků přes sto tisíc vozů

Německý automobilový koncern Volkswagen údajně bude nucen ve Spojených státech odkoupit od zákazníků zhruba 115 tisíc naftových vozů umožňujících falšování testů emisí. Informoval o tom německý list Süddeutsche Zeitung bez uvedení zdrojů.

Zákazníci by podle německých novin měli v takovém případě obdržet od firmy buď plnou kupní cenu, nebo získat výraznou slevu na nový automobil. Ostatní vozy, kterých se problém s emisemi týká, budou vyžadovat velkou úpravu, jež si vyžádá významné náklady na součástky a dlouhý pobyt v servisu.

Americké ministerstvo spravedlnosti v týdnu podalo na Volkswagen civilní žalobu kvůli tomu, že do téměř 600 tisíc naftových vozů v USA instaloval zařízení, které umožňovalo skrývat při testech emisí vysoce nadlimitní hodnoty oxidů dusíku. Požaduje 48 miliard dolarů za porušení americké legislativy o životním prostředí.

Po celém světě jde o 11 milionů aut

Skandál kolem Volkswagenu začal v září ve Spojených státech, zanechává ale stopu po celém světě. Koncern totiž přiznal, že software umožňující manipulovat s emisními testy instaloval do zhruba 11 milionů naftových aut, která se prodala i v dalších zemích. Skandál se týká rovněž 1,2 milionu vozů české divize Škoda Auto.

Šéf značky VW Herbert Diess očekává, že společnost bude schopná opravit do konce roku okolo 8,5 milionu problematických dieselových aut prodaných v Evropě.