Stavební parcely zdraží až o pětinu. Ministerstvo upravilo jejich definici

Stačila změna toho, co je to stavební parcela, a některé pozemky v letošním roce podraží možná až o o pětinu. V Praze to může znamenat i milion korun navíc.

Až dosud fungovala zvláštní praxe, že za určitých okolností brali daný pozemek jako stavební všichni kromě daňového úřadu. Stačilo jediné: aby inženýrské sítě – kanalizace, voda nebo plyn – končily kdekoliv před hranicí pozemku. Zpřesněná definice ministerstva financí již tento postup neumožňuje. Ceny těchto pozemků vzrostou o daň z přidané hodnoty (21 procent). Od ledna už totiž stačí, aby byly elektřina, voda nebo kanalizace poblíž pozemků. A z parcely se bude muset platit i DPH.

Mnozí lidé proto v loňském roce pozemky horečně nakupovali. Například Václav Ston s přítelkyní si jej pořídili už v létě. Původně tu voda ani kanalizace zavedené nebyly, a i díky tomu na pozemku hodně ušetřili. Kdyby ho nestihli získat do konce roku, už by platili cenu i s DPH. „Ten pozemek by nás stál o více než milion korun více,“ uvedl Ston.

Události: Zdražení stavebních pozemků (zdroj: ČT24)

Například u parcely za Prahou o velikosti zhruba 800 metrů čtverečních by majitel při koupi až v lednu zaplatil i o dvě stě tisíc korun více. V samotném hlavním městě pak bude skok v cenách ještě výraznější. Za pozemek o rozloze 750 metrů čtverečních by dali lidé ještě v prosinci téměř pět milionů. Dnes už by to bylo skoro šest.

Kdo změnu pocítí hodně, kdo málo

Změna se tak prodraží hlavně těm, kteří si chtějí dům postavit sami. Už loni byla totiž parcela na celé stavbě to nejdražší. Nejvíce pak nová pravidla dopadnou na peněženky zájemců ve velkých městech, tedy u pozemků, kde jsou ceny nejvyšší už nyní. Kromě hlavního města se to týká třeba i Plzně, Brna nebo Karlových Varů. Naopak úplně nejlevnější jsou parcely v okresech Ústí nad Orlicí a Bruntál. Tam zaplatí zájemce za metr 288krát méně než na Praze 1.

Ceny novostaveb a bytů od developerů by ovšem zatím kvůli dražším pozemkům růst neměly. Důvodem je podle mluvčí společnosti Central Group Marcely Fialkové to, že developer pozemek vlastní většinou delší dobu, a tak se na něj daňová změna nevztahuje.

Zlatý metr na Rašínově nábřeží

Nejdražší pozemek, který byl kdy prodán v hlavním městě a je zaznamenána v cenové mapě, se nachází na Rašínově nábřeží. Cena činila zhruba 70 tisíc korun za metr čtvereční. Na Václavském náměstí se nyní oceňují pozemky kolem 56 tisíc korun za metr čtvereční a kolem Staroměstského náměstí se metr obvykle prodává za 52 tisíc. 

Nemovitosti se tu ale prodávají jen minimálně. Největší zájem je naopak o parcely na bydlení. Nejvíc pozemků se prodává například na Chodově, v Modřanech, Hostivaři, nebo na Barrandově. Cena stavebních pozemků v Praze za posledních pět let vzrostla v průměru o 17 procent. Větší nárůst zaznamenaly parcely určené pro stavbu rodinných domů – 23 procent.

Drahé ostravské bydlení? Centrum města a Poruba

Stavební parcely jsou ale čím dál dražší nejen v Praze, ale i v ostatních městech Česka. Například v centru Ostravy je teď metr čtvereční za 1400 korun. Největší zájem o bydlení zde přetrvává v centru města a také v městském obvodu Poruba. Právě tady cena pozemků za metr čtvereční vzrostla nejvíce, bezmála trojnásobně za poslední dva roky. 

Až o pětinu vzrostla za pět let cena v Olomouci. Například Dům u Zlatého jelena v centru města stojí nyní 12 520 korun za metr čtvereční. Všeobecně pak platí, že ačkoliv ceny stoupají plynule už několik let, lidi to od koupě neodrazuje. Pozemky totiž vnímají jako investici s malým rizikem a nízkými udržovacími náklady.