Babiš: Máme jeden z nejnižších schodků v EU. Komise nás chválí za čerpání dotací

Sněmovna 9. prosince schválila státní rozpočet na příští rok s deficitem 70 miliard korun. Jde o dobrý rozpočet, zhodnotil přijatou normu ministr financí a vicepremiér Andrej Babiš (ANO) pro Týden v politice. Už v tomto roce se podle něj podařila řada věcí, jako třeba důsledné čerpání dotací z evropských fondů. Deficit roku 2015 se nakonec kolem 70 miliard bude také točit, tvrdí Andrej Babiš a pochvaluje si, že v EU patříme k zemím s nejnižšími schodky.

„Je důležité, že se nám podařilo snížit deficit, takže jdeme v tom trendu vyrovnaného rozpočtu podle vzoru Německa. Hlavně je důležité, že ke konci roku 2016 bude náš dluh v poměru k HDP o 4 body nižší, než dluh, s jakým nastoupila naše koaliční vláda začátkem roku 2014,“ vyzdvihuje ministr financí.

V roce 2015 se podle něj České republice dařilo, máme jeden z největších růstů. „Teď jsem měl návštěvu místopředsedkyně Evropské komise Kristaliny Georgievy, která má na starosti rozpočet celé komise, jenž dělá 150 milionů eur. No a ona říká, že v tomto roce také Česká republika nejlépe čerpala evropské peníze,“ zmínil Babiš další úspěch. Vyzdvihl rovněž vydařenou emisi dluhopisů, která vydělala 450 milionů korun.

Letošní schodek odhaduje Babiš také na 70 miliard

Schválený deficit pro rok 2016 činí 70 miliard korun, přibližně stejný bude i v tomto roce. Ke konci listopadu se rozpočet ustálil na čísle 60,8 miliardy. „Prosinec je velmi neobvyklý, protože naše resorty ještě finišují v čerpání z toho minulého programového období evropských fondů. Takže jen resort dopravy má za prosinec fakturu 25 miliard na dopravní infrastrukturu. Také čekáme rekordní příjem na daních, asi 63 miliard. Takže se celkově asi někam k 70 miliardám dostaneme. Myslím, že si vytvoříme velice dobré východisko pro příští rok, kde by mělo být hlavním cílem získat peníze z Evropské komise,“ avizuje Babiš.

Máme jeden z nejnižších deficitů v Evropě. Trend je dobrý, chceme v něm pokračovat, ale takovým způsobem, abychom nezaškrtili ekonomiku.
Andrej Babiš
český premiér

Rozmach státních zaměstnanců letoškem skončí

Opozice vládním stranám vyčítá, že nabírá v hojném počtu nové státní zaměstnance. Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek vládě vytkl zvyšování počtu zaměstnanců státu zhruba o 13,5 tisíce. Vadilo mu také to, že se zvyšují povinné sociální dávky a dotace agropotravinářskému komplexu. „Čísla nelžou. Jsou to nejrychleji rostoucí položky,“ zdůraznil Kalousek.

Týden v politice: Babiš chválí letošní schodek i rozpočet na rok 2016 (zdroj: ČT24)

Babiš považuje kritiku za neoprávněnou, vysvětluje svůj postoj tím, že nábor státních zaměstnanců se týká 5 tisíc učitelů, velkého množství vojáků a také policistů, jejichž přijímání má reagovat na novou bezpečnostní situaci. „Potřebujeme také lidi na úřady práce, aby kontrolovali, jestli se nezneužívají sociální dávky, a potřebujeme lidi na finanční správu. Zdědili jsme například Prahu jako daňový ráj, kde chodila kontrola jednou za 200 let, takže potřebujeme posilnit roli státu, aby byl funkční,“ míní vicepremiér. Zároveň ale dodal, že rozmach počtu státních zaměstnanců letošním rokem končí a v následujících rozpočtech se plánuje soustředit především na investice.