Splácíte bydlení, přispíváte na charitu? Snižte si daně

Praha – Blíží se pro podnikatele nepříliš příjemná část roku – konec března – a tedy starosti s tím, kde, jak a kolik zaplatit na dani z příjmu. Proč ale neudělat vše pro to, aby částka, kterou finančnímu úřadu odevzdáte, byla co nejnižší? České zákony nabízejí několik způsobů, jak si daně snížit. Jedním z nich je snížení daňového základu o odečitatelné položky. Pokud tedy splácíte hypotéku nebo jste loni přispěli na charitu, najděte potvrzení a přiložte jej k daňovému přiznání. Můžete tak ušetřit nemalé peníze.

Najděte potvrzení a ušetřete 15 procent z odečitatelných položek

Odečitatelné položky jsou sumy, o které si každý plátce může snížit takzvaný daňový základ, tedy částku, ze které se teprve daň vypočítává. Jejich odečtení tedy neznamená absolutní úsporu, ale to, že za ně nezaplatíte žádnou daň, a ušetříte tak 15 procent z této odečítané částky. Daň z příjmu fyzických osob totiž činí právě patnáct procent. Pokud jste si tedy například za loňský rok odečetli odečitatelné položky ve výši 10 000 korun, znamená to úsporu ve výši 1 500 korun.

Aby vám úřad takové odečítání uznal, musíte nalézt například potvrzení o zaplacených úrocích z hypotéky nebo o platbách za životní pojištění či penzijní připojištění. Potvrzení obvykle banky a finanční instituce zasílají počátkem roku, ve kterém je třeba daňové přiznání podat, poštou. Potvrzení obvykle dostanete také v případě, že jste darovali krev. Bude se hodit i darovací smlouva, jestliže jste přispěli na charitu. Pokud nemůžete některé dokumenty najít, banka či pojišťovna vám jistě na požádání vystaví potvrzení nové. 

Za tisícovku pro charitu ušetříte 100 korun

Daňový základ si můžete snížit, pokud darujete peníze nebo například auto na veřejně prospěšné účely. Přispět však musíte organizaci, která je uvedena v daňovém zákoně (tedy například obcím, školským a zdravotnickým zařízením nebo charitativním organizacím). Zákon však započítává i příspěvky na ochranu zvířat nebo nezletilým dětem závislým na péči jiné osoby. Podobné je to i s dary na odstraňování následků živelní pohromy. Dary přitom nemusí směřovat pouze do Česka. Počítají se i dary do jiného členského státu Evropské unie, Norska nebo na Island.

Aby se dala položka odečíst od daňového základu, hodnota věnovaná na dobročinnost musí přesáhnout alespoň dvě procenta základu daně nebo dosáhnout tisíce korun a daňovou úlevu získáte nejvýš na deset procent svého daňového základu. Celkem tedy můžete ušetřit až 1,5 procenta daňového základu. Speciálním případem je potom dárcovství krve. Za každé darování krve vám stát odpustí 2 000 ze základu, ušetříte tak 300 korun. Počet odběrů přitom není omezený. Musíte mít ale důkaz, že jste krev darovali. Postačí doklad z transfuzní stanice nebo kopie legitimace dárce. Podobně je to s darováním na charitu. Tady je vhodné sepsat darovací smlouvu nebo doklad o darované věci.

Splácíte vlastní bydlení? Výborně, další úleva

Z daňového základu lze také odečíst úroky, které jste zaplatili z úvěru ze stavebního spoření nebo hypotéčního úvěru. Tyto peníze však musíte využívat na koupi či rekonstrukci bytu, rodinného nebo bytového domu. Na chalupu se tedy úleva neuplatňuje, i kdybyste v ní trvale bydleli. Pokud máte podobných půjček více, úroky lze sečíst. Za rok si můžete odečíst maximálně 300 tisíc korun. Tato suma je limitem pro jednu domácnost. Celkem tedy můžete ušetřit až 45 tisíc korun. Pokud jste spláceli úvěr jen část roku, měsíčně nesmí odečtená suma přesáhnout 25 tisíc korun. Splácení úroků z úvěru je třeba doložit pomocí potvrzení od banky.

Životní pojištění a penzijní připojištění vám ušetří až skoro čtyři tisíce

Pokud máte soukromé životní pojištění, můžete na daních ušetřit i díky němu. Musíte ale splnit spoustu podmínek. Prvními z nich jsou dvě šedesátky. Smlouvu nesmíte zrušit dříve než za 60 měsíců, tedy pět let. Zároveň je třeba ji mít sjednanou do 60 let vašeho věku. Pokud navíc máte smlouvu sjednanou na dožití, tedy že dostanete své peníze v případě, že se dožijete konce, je třeba mít pevně sjednanou částku. Ta musí činit alespoň 40 000 korun u smluv kratších než 15 let, respektive nad 70 tisíc u smluv na dobu delší. Maximální částka, která lze z daňového základu odečíst, činí 12 tisíc korun. Ušetříte tedy až 1 800 korun. Stačí, když doložíte potvrzení od pojišťovny.

Dvě šedesátky platí i pro penzijní připojištění. Tady lze ročně taktéž odečíst z daňového základu až 12 tisíc korun, a ušetřit tak na daních 1 800 čistého. Má to ale háček. Na prvních šest tisíc, které si ročně platíte, vám přispívá stát, proto se od daňového základu neodečítají. Z potvrzení od pojišťovny si tedy odečtěte šest tisíc korun, až tuto sníženou částku odečtete od daňového základu. K doložení vám opět postačí zmíněné potvrzení od penzijního fondu.

Přispíváte odborům? Můžete ušetřit až 500 korun

Členové odborových organizací si mohou daňový základ snížit o příspěvky, které platí během roku. Má to ale svoje hranice. Těmi jsou 1,5 procenta zdanitelných příjmů nebo tři tisíce korun. Potvrzení o zaplacení poplatků vám na požádání vystaví vaše odborová organizace.

Vzděláváte se? Ze základu si odečtěte až deset tisíc

Ani úhrady za zkoušky, které ověřují výsledky dalšího vzdělávání, nestojí mimo proces přiznávání daní. Takové vzdělání však musí souviset s vaším povoláním nebo oborem podnikání. Typickou všeobecně uznávanou zkouškou je například certifikát z angličtiny FCE. Zkoušky, které vám uhradil zaměstnavatel, vám však stát neuzná. Nejvíce si můžete odečíst 10 tisíc. Pokud jste zdravotně postižení, můžete přidat ještě dva tisíce. Poplatník s těžším zdravotním postižením pak odpočet může využít až do výše 15 000 korun. Pokud předložíte fakturu či potvrzení o zaplacení, můžete ročně ušetřit až 2 250 korun.

Odečíst lze také předešlou ztrátu nebo výdaje na výzkum

Podle zákona o dani z příjmu si podnikatelé mohou od daně z příjmu fyzických osob odečíst také ztrátu z podnikání z předešlých pěti let. Pokud ji podnikatel neodepíše celou najednou, může ji odepisovat i po částech.

Od základů daně lze také odečíst 100 procent výdajů, které poplatník vynaložil ve zdaňovacím období na realizaci projektů výzkumu a vývoje, které mají podobu experimentálních či teoretických prací, projekčních či konstrukčních prací, výpočtů, návrhů technologií, výroby funkčního vzorku či prototypu produktu nebo jeho části a na certifikaci výsledků dosažených prostřednictvím projektů výzkumu a vývoje. 

Kam odečitatelné položky vyplnit?

Všechny odečitatelné položky se vyplňují do třetího oddílu pro „nezdanitelné položky základu daně, odečitatelné položky a daň celkem“ daňového přiznání. Měli byste si vystačit s řádky 46 až 51. Pokud vám není z výše uvedeného popisu vše zcela jasné, přečtěte si podrobnosti přímo v § 15 Nezdanitelná část základu daně a v § 34 Položky odečitatelné od základu daně v zákoně o daních z příjmu.

Vyplnit daňové přiznání a potřebné přehledy není nijak jednoduché. Do daní kromě příjmů vstupují slevy na dani, paušály a podobně. Na tato témata i na to, jak konkrétně růžový formulář i potřebné přehledy vyplnit, se zaměříme v dalších dílech našeho speciálu, které si budete moci přečíst vždy ve středu v Poradně portálu ČT24 a také v rubrice Ekonomika. Tento týden se nicméně výjimečně vrátíme k daňové problematice ještě v pátek. Věnovat se budeme slevám na dani.

Vydáno pod