Jídelní návyky Čechů se mění. Zkonzumovali rekordně čokolády i špenátu

Spotřeba potravin v Česku roste, každý Čech loni snědl v průměru 759 kilogramů potravin. Na maxima loni vystoupila spotřeba rýže, luštěnin, jedlých olejů, špenátu a čokolády. Podle Českého statistického úřadu se stravovací návyky lidí mění.

Češi víc jedí a mají i pestřejší jídelníček. „Loni zkonzumovali rekordní množství čokolády, skoro tři kilogramy na hlavu. Potrpí si ale i na široký výběr ovoce,“ přiblížila redaktorka ČT Kamila Jušková. Na talířích se přitom objevují ze 40 procent jižní plody. „Renesanci ale zažívají i ty místní, konkrétně tuzemská jablka,“ dodala.

„Jsme rádi, že se to ubírá zdravějšími cestami, jako je větší spotřeba ovoce a zeleniny,“ uvedla ředitelka potravinářské komory Dana Večeřová s tím, že je ale mrzí, že většinou plodiny pochází ze zahraničí. Rovněž vnímají spíš negativně úbytek spotřeby hovězího masa po roce 1990. „Což bylo způsobeno nejen tím, že se snížil počet chovaného skotu, ale hlavně došlo k velkému boomu vývozu mladého dobytka do zahraničí a nebyl tady dostatek kvalitního hovězího,“ vysvětlila.

Mění se skladba zboží v obchodech, souvisí to se zdravotnickou osvětou, s úrovní příjmu, kterou disponují a kterou si můžou si dovolit utratit za potraviny. Určitě se dá nakoupit denní spotřeba na úrovni dvou tisíc kalorií za padesát korun, nebo taky za tisíc korun.
Pavel Mikoška
víceprezident Svazu obchodu a cestovního ruchu
Spotřeba masa v hodnotě na kosti – maso celkem
Zdroj: FAOSTAV

Jinak se ale meziročně zvýšila spotřeba masa o 1,1 kilogramu na 75,9 kilogramu na obyvatele. Méně se jedlo králičího a telecího masa. Češi pak mírně více konzumovali mléko a mléčné výrobky, bez másla jich snědli 236,5 kilogramu oproti předloňským 234,1 kilogramu.

Češi méně pijí, i nealko

Spotřeba nealkoholických nápojů vytrvale rostla už od války. V roce 2008 vypil průměrný Čech skoro tři sta litrů ročně. Od té doby ale číslo klesá. Spotřeba se loni snížila o 15 litrů na 249 litrů ročně na obyvatele, což je nejméně od roku 2002. Pokles o čtyři litry byl u minerálních vod, sodových vod i limonád. Zbývající třílitrový pokles činily ostatní nápoje.

Množství vypitého alkoholu loni stagnovalo. Spotřeba piva se pohybovala na úrovni 147 litrů na obyvatele. Ještě před deseti lety se přitom vypilo zhruba 164 litrů piva na hlavu. Vína se vypije necelých dvacet litrů za rok.

Češi kupují zdravější potraviny (zdroj: ČT24)

V padesátých letech byly primární brambory a výrobky z mouky, teď je škála rozmanitá

Statistici disponují nepřerušenou řadou údajů o spotřebě od roku 1948. Podle ředitele odboru statistiky zemědělství, lesnictví a životního prostředí ČSÚ Jiřího Hrbka lze vidět rozdíly mezi spotřebou v jednotlivých dekádách. V 50. letech se podle něj nejvíce jedly výrobky z mouky a brambor, pro 60. léta pak byla typická zelenina.

V 70. a 80. letech pak podle něj byla éra masa, živočišných tuků a vajec. Po listopadové revoluci 1989 se trh otevřel a škála potravin začala být rozmanitější.