InBev se při koupi SABMilleru možná zbaví některých evropských značek piv

Světová pivovarnická jednička Anheuser-Busch InBev zvažuje, že prodá některé z evropských prémiových značek SABMilleru, až svého konkurenta převezme.

SABMiller je rovněž vlastníkem Plzeňského Prazdroje, který se tak v InBevu stane součástí největšího pivovarnického koncernu. Zatím InBev potvrdil dřívější informace médií, podle kterých bude odprodej zahrnovat značky Grolsch a Peroni.

„SABMiller byl informován o záměru společnosti AB InBev vyhodnotit prodej několika evropských prémiových značek SABMilleru,“ uvedl SABMiller. „Jakýkoliv prodej bude podmíněn tím, že AB InBev převezme firmu SABMiller,“ dodal podnik.

obrázek
Zdroj: ČT24

Obavy z příliš dominantního postavení

InBev chce každopádně zmírnit obavy antimonopolních úřadů, že spojení podniků bude mít negativní dopady na hospodářskou soutěž. InBev minulý měsíc předložil oficiální nabídku na koupi SABMilleru za zhruba 107 miliard dolarů (2,7 bilionu korun). Akvizice, kterou ještě musejí schválit regulátoři, by mohla být jednou z největších fúzí v historii.

Skupina AB InBev vznikla v roce 2008, kdy belgický pivovar InBev převzal za 52 miliard dolarů amerického konkurenta Anheuser-Busch. Ve svém portfoliu má asi 200 značek z celého světa, loni přibrala budějovický pivovar Samson.