Křetínský chce část Savovovy Mladé fronty. Obchod prověřuje antimonopolní úřad

Část vydavatelství Mladá fronta podnikatele Františka Savova chce koupit společnost Czech Media Invest (CMI) kontrolovaná Danielem Křetínským a Patrikem Tkáčem. Společnost požádala prostřednictvím dceřiné společnosti Gloomar CZ Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) o předběžné posouzení transakce. Ta zatím není uzavřená.

Návrh k antimonopolnímu úřadu podala nově založená firma Gloomar CZ. „Zahájili jsme správní řízení o návrhu na povolení spojení mezi společnosti Gloomar CZ a částí podniku vydavatelství Mladá fronta. Více informací bude brzy zveřejněno v oznámení o připravovaném spojení soutěžitelů na internetových stránkách ÚOHS,“ vysvětlil mluvčí úřadu Martin Švanda.

Žádná transakce zatím uzavřena nebyla. „Jedná se pouze o její posouzení ze strany ÚOHS," uvedl člen představenstva CMI Daniel Častvaj. Server iDNES.cz v září uvedl, že Křetínský od Savova koupí jen část vydavatelství: sekci časopisů a některá on-line média, včetně zpravodajského deníku E15.

František Savov nyní žije v Londýně. Čeká tam na rozhodnutí odvolacího soudu ohledně případného vydání do Česka, kde je stíhán kvůli krácení daní a legalizaci výnosů z trestné činnosti. V červenci soud nepravomocně rozhodl, že má být vydán.

obrázek
Zdroj: ČT24

Mladá fronta vydává od roku 2007 ekonomický deník E15 v nákladu přes 50 tisíc kusů, v roce 2012 začala tisknout ekonomický týdeník Euro. Dále vydává časopisy pro děti Sluníčko či Mateřídouška, lifestylové magazíny jako Lidé a Země nebo odbornější tituly Strategie, Real-immo a Právo & Byznys. Provozuje také divize zaměřené na on-line média, časopiseckou a knižní produkci.

Křetínský ovládá na mediálním trhu skupinu Czech News Center, která vydává deníky Blesk, Aha! a Sport. Dále tiskne týdeník Reflex a motoristické tituly Svět motorů a Auto TIP. Společnost je součástí koncernu Czech Media Invest, který Křetínský kontroluje společně s finančníkem Patrikem Tkáčem. Vydavatelství koupili koncem roku 2013 od německo-švýcarské společnosti Ringier Axel Springer AG.