Obchod s rohy nosorožců je v JAR zase legální. Soud zrušil embargo

Vláda svůj zákaz obchodu s rohy nosorožců nekonzultovala s veřejností a embargo stejně nepřineslo očekávané výsledky – takové jsou argumenty soudce Nejvyššího soudu Francise Legodiho, proč se nakonec rozhodl zákaz obchodování s nosorožčími rohy v Jihoafrické republice zrušit. Informoval o tom server IOL news.

Zákaz zavedl v roce 2009 tehdejší ministr životního prostředí Marthinus van Schalkwyk. Embargo ale ještě ten samý rok zpochybnili u nejvyššího soudu dva významní jihoafričtí farmáři zabývající se chovatelstvím nosorožců – John Hume a Johan Kruger.

Svou žádost o zrušení moratoria, kterou nově podali letos v září, podle IOL news podložili více důvody, včetně toho, že se ministr vyhnul veřejné diskusi o tomto kroku. Hume rovněž upozornil, že opatření mělo být původně jen šestiměsíční, ale v platnosti je už více než šest let.

Zákaz ničemu nepomohl

Soudce Legodi při vynášení rozhodnutí poukázal na to, že po vyhlášení zákazu v JAR, kde žije 80 procent populace nosorožců na světě, prudce stouplo zabíjení těchto tlustokožců pytláky. Prospěšnost tohoto opatření je tudíž podle něj pochybné.

Jen v loňském roce bylo ve známém Krugerově parku zmasakrováno 1215 nosorožců. Ilegální obchod s rohy těchto zvířat zásobuje černý trh s tradiční asijskou medicínou, zejména ve Vietnamu a v Číně.