Škoda Transportation získala od ČD peníze z arbitráže, chce ale žalovat Ťoka

ČD půl miliardy Škodě Transportation zaplatí (zdroj: ČT24)

Ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) radil Českým drahám (ČD), aby peníze z prohrané arbitráže se společností Škoda Transportation neplatily – rozhodnutí rozhodčího soudu je podle něj protizákonné a vydané „zjevně podjatými rozhodci“. Představenstvo dopravce ale ve čtvrtek rozhodlo, že téměř půlmiliardový doplatek za dodávku lokomotiv řady 380 uhradí. Škoda Transportation nicméně prohlásila, že připravuje žalobu na Ťoka, protože ji svými výroky má poškozovat.

  • České dráhy si u Škody Transportation objednaly 20 třísystémových lokomotiv řady 380 za zhruba 2,5 miliardy korun.
  • Lokomotivy měl železniční dopravce převzít v roce 2009, první stroje ale dostal až v roce 2013.
  •  Škoda se na arbitrážní soud obrátila s požadavkem doplatku kupní ceny, kterou jim dopravce nezaplatil, dráhy se naopak dožadovaly zhruba miliardy korun pokuty za pozdní dodávku strojů. Tu Škoda Transportation obhajuje změnou předpisů v průběhu vývoje lokomotiv, kvůli které bylo nutné rozpracované stroje kompletně předělat.

Vedení Českých drah se pro zaplacení rozhodlo kvůli obavě z možných sankcí. „Především jde o hrozbu zahájení exekučního řízení ze strany Škody Transportation, což by negativně ovlivnilo obchodní činnost, vztahy s věřiteli a mohlo ohrozit proces plánované emise cenných papírů,“ uvedl mluvčí ČD Radek Joklík.

Mohu potvrdit, že první doplatek kupní ceny jsme včera (ve čtvrtek) obdrželi na naše účty.
Lubomíra Černá
mluvčí Škody Transportation

„Nechci, aby se cestující a veřejnost staly jakýmsi rukojmím Škody Transportation v tomto sporu s Českými drahami. Nakonec jsem vzal na vědomí, že představenstvo tento krok udělalo s tím, že se ty peníze budeme snažit získat zpátky,“ uvedl ministr dopravy Dan Ťok (za ANO).

Pravděpodobně ho ale čeká žaloba ze strany výrobce lokomotiv, který považuje prohlášení ministra dopravy v souvislosti s arbitráží za šikanózní. Výrazně tím má poškozovat její dobré jméno, a tak Škoda připravuje žalobu na jeho ochranu. 

Jsme osočováni a napadáni, a přitom nám od prvopočátku nešlo o nic jiného než doplatit dlužnou částku, kterou nám ČD zadržovaly a na kterou ze smlouvy máme nárok.
Tomáš Ignačák
generální ředitel skupiny Škoda Transportation

„Je to velmi nešťastná situace. Ministr jen odvádí mediální pozornost od problémů jeho resortu, jako jsou mýto, registr vozidel a řada dalších. Jeho výroky nejsou ničím podložené. Obviňuje českou firmu se 150letou tradicí, která zaměstnává pět tisíc lidí a platí daně v České republice,“ řekl ředitel Škoda Transportation Tomáš Ignačák.

Dan Ťok se však žaloby ze strany Škoda Transportation neobává. „Naopak, jsem rád, že se tímto případem bude zabývat policie,“ prohlásil po jednání vlády.

České dráhy mají Škodě doplatit za dvacet lokomotiv 468 milionů korun jako doplatky ke kupní ceně a dalších 760 milionů korun má následně dopravce zaplatit jako inflační navýšení. Rozhodnutí Rozhodčího soudu při Hospodářské a Agrární komoře obdržely ČD v pondělí odpoledne a ihned proti tomu také podaly žalobu k soudu.

Tunelování v přímém přenosu

Šéf resortu dopravy ve středu vyzval vedení ČD, aby prohranou částku nehradilo. „Toto je situace, kdy dochází v přímém přenosu k tunelování Českých drah a já jsem tady od toho, abych v této věci nemlčel,“ reagoval ministr. Zároveň upozornil na to, že pokud ČD zaplatí celých 1,2 miliardy korun, mohlo by to zvednout ceny jízdného. To ale samotné dráhy vylučují, finance chtějí uvolnit z peněz, které byly určené na nákup nových vozů.

V pátek pak ministerstvo oznámilo, že zvažuje podání trestního oznámení a Ťok chce svolat koaliční radu.

Podle ministra i ČD má rozhodnutí rozhodčího soudu právní vady. „Stát má být potrestán za to, že Škoda Transportation dodala vlaky pozdě, draze a dosud bez povolení jezdit v Německu,“ uvedl Ťok. Sporný je podle ministra i požadavek na doplacení inflačního navýšení, který nebyl zakotvený ve smlouvě.

Škoda Transportation: Za zpožděním byly nové evropské normy

Generální ředitel Škody Transportation Tomáš Ignačák upozornil na to, že nezazněl důvod zpoždění dodávek lokomotiv – stála za tím podle něj změna technických norem z roku 2008. „Prvního září 2008 byly oficiálně vydány takzvané TSI normy, což je zcela nová evropská legislativa závazná pro všechny výrobce kolových vozidel,“ zmínil Ignačák. Zásadně kvůli tomu museli změnit konstrukci vozidla, například kvůli odolnosti v případě srážky. První návrhy normy se přitom začaly objevovat až zhruba rok po uzavření smlouvy.

obrázek
Zdroj: ČT24

Podle předsedy představenstva Českých drah Pavla Krtka obě strany problém podědily. Podle něj bylo nešťastné řešení, že od počátku byla u smlouvy rozhodčí doložka. „Pak rozhodčí soud řeší, co by normálně měly řešit soudy. Určité návrhy byly v roce 2014, diskutovali jsme na úrovni představenstva, dozorčí rady. Pokud České dráhy požadují 900 milionů korun v arbitrážním řízení, tak i dohoda za nulu je podezřelá a není možná, protože můžete způsobit škodu akciové společnosti a nepostupujete s péčí řádného hospodáře,“ dodal Krtek.

Podle Škody Transportation totiž mohl dopravce ušetřit zhruba 700 milionů korun, pokud by přibližně před rokem přistoupil na mimosoudní narovnání, jenomže dráhy požadovaly přes 900 milionů korun pokuty za pozdní dodání lokomotiv.

Vydáno pod