V českých garážích je stále víc aut. Každé desáté nové auto je oktávka

Za deset měsíců letošního roku stoupl na českém trhu prodej aut meziročně o 19,7 procenta na 190 668 vozů. Zdaleka nejoblíbenějším autem je mezi tuzemskými řidiči Škoda Octavia, kterou si z autosalonu odveze každý desátý zákazník, vyplývá to z údajů Svazu dovozců automobilů.

I když jsou říjnová čísla vysoká, jde o celkové zpomalení. „Poslední dva měsíce sice signalizují zpomalování růstu, stále se ovšem jedná o velmi vysoká růstová tempa registrace, u nichž očekáváme, že budou pokračovat jak v závěru letoška, tak i v příštím roce. Ekonomika roste slušným tempem, firmám se zvyšují tržby, nezaměstnanost je na nízké úrovni a mzdy rostou,“ uvedl expert PwC Vojtěch Opleštil.

Poměrně vysoká čísla prodejů jsou i podle tajemníka Svazu dovozců automobilů Pavla Tunkla dána jednak dobrou hospodářskou situací, ale hlavně tím, že základy z předchozích let byly velmi nízké. „Samozřejmě dvacetiprocentní nárůst je potěšující, ale to číslo by mělo být do budoucna ještě vyšší,“ shoduje se Tunkl s Opleštilem.

Tunkl: Nárůst prodejů aut půjde ještě nahoru (zdroj: ČT24)

Škodovka stále vede

Na prvním místě prodejů je Škoda Auto, která stihla letos prodat 61 789 automobilů a připadl jí tak na trhu podíl 32,4 procenta. Následuje Volkswagen s 20 232 auty a Hyundai s 16 119 vozy. Na dalších místech pak skončily Ford, Dacia a Opel.

Škoda v říjnu prodala 6865 aut, což znamená meziroční nárůst o 1300 aut. Výsledek za deset měsíců je podle šéfa prodejní organizace Škody v ČR Luboše Vlčka o 3698 prodaných vozů vyšší než za celý loňský rok.

V prodejích vedou auta nižší střední třídy, následují malé vozy a kupodivu SUV, tedy terénní auta.
Pavel Tunkl
tajemník Svazu dovozců automobilů

Volkswagen a Škodovka na předních místech dokazují, že se skandál kolem měření emisí prodejů aut v Česku zatím nedotkl. „A je dokonce překvapením, že v říjnu 45 procent poprvé registrovaných osobních aut mělo naftové motory, přitom celoročně se pohybujeme na 42 procentech,“ dodává Tunkl.

Za nejprodávanější octavií skončila Škoda Fabia s prodejem něco málo přes 17 tisíc kusů a rapid s 9999 vozy. Následuje VW Golf a Hyundai i30. Z hlediska paliva je na prvním místě benzin s 54 procenty, na druhém místě už zmiňovaný diesel se 42 procenty.

Je více dodávek i kamionů

Registrace lehkých užitkových automobilů vzrostly oproti loňskému roku o téměř 30 procent na 13,5 tisíce vozů. V samotném říjnu přitom prodej dodávek stoupl o dvě pětiny, což je nejlepší výsledek od dubna 2009, kdy skončila doba prodeje osobních aut vybavených mřížkou, prodávaných jako lehké užitkové. První je značka Fiat, následuje Peugeot a Ford.

Prodej nákladních vozidel vzrostl o 15 procent na 8641 aut. Nejvíce prodal Mercedes-Benz, následuje MAN a DAF. Registrace autobusů vzrostly o 37 procent na 954 vozidel. První je domácí značka SOR, druhé skončilo Iveco Bus a třetí Solaris.

Kategorie motocyklů zaznamenala nárůst o pět procent na necelých 16 tisíc strojů. Nejprodávanější je honda před maxonem a yamahou.

Vydáno pod