Čínské akcie opět klesly, ECB možná posílí opatření na podporu eurozóny

Po otevření burzy v Šanghaji začaly nejprve hlavní čínské indexy po velkých propadech v uplynulých dnech umazávat ztráty. Růst přišel po zásahu čínské centrální banky, která se v úterý rozhodla snížit úrokové sazby i povinné minimální rezervy bank. Poté ale akcie opět mírně oslabily. Evropská centrální banka (ECB) chce v případě potřeby posílit opatření na podporu ekonomiky eurozóny.

Zpomalování hospodářského růstu v Číně společně s poklesem komoditních trhů ohrožuje dosažení inflačního cíle ECB, kterým jsou dvě procenta. „Neměla by panovat žádná pochybnost ohledně ochoty a schopnosti Rady guvernérů (ECB) učinit v případě potřeby opatření,“ konstatoval hlavní ekonom ECB Peter Praet.

ECB by podle něj mohla posílit program kvantitativního uvolňování měnové politiky zahrnující rozsáhlé nákupy státních dluhopisů. Banka program spustila v březnu a do finančního systému v jeho rámci pumpuje kolem 60 miliard eur (přes 1,6 bilionu korun) měsíčně.

Index CSI300 zahrnující tři stovky největších firem obchodovaných v Šanghaji a Šen-čenu oslabil o 0,57 procenta na 3025,69 bodu. Index šanghajské burzy Shanghai Composite klesl o 1,27 procenta a uzavřel na 2927,29 bodu. Během dne přitom tyto indexy vykazovaly nárůst i o více než tři procenta.

Oba indexy tak prozatím zůstávají na nejnižší hodnotě za osm měsíců, za posledních pět dní již klesly o více než 20 procent.

Nejdřív růst a pak výprodej

Na počátku středečního obchodování akcie silně rostly, jejich růst však odpoledne spustil vlnu výprodeje. To podle analytiků zdůrazňuje křehkou důvěru a hluboké pochybnosti o tom, zda úterní rozhodnutí čínské centrální banky snížit základní úrokové sazby a minimální rezervy bank může ekonomiku stabilizovat.

Čínský ekonomický model je hodně specifický. Tady selhávají veškeré ekonomické teorie, takže je velice těžké predikovat další vývoj na trhu. Ale předpokládám, že čínská centrální vláda svými kroky nedovolí čínské ekonomice větší poklesy.
Aleš Červinka
ředitel regionálního centra Czech Trade Shanghai

Akcie některých velkých společností zpevňovaly, protože přilákaly takzvané lovce výhodných nákupů. Malé tituly však pokračovaly v poklesu. Zásah centrální banky podpořil ceny akcií bank a realitních firem, což jsou sektory, které podle analytiků budou nejvíce těžit z přísunu dalších peněz na trh. Posílily také velké automobilky, jako je BYD, Dongfeng Auto a Changan Auto, protože politika podporující poskytovatele půjček pro financování nákupu aut by jim mohla zvýšit odbyt.

Čínské akcie od konce minulého týdne padaly v reakci na nepříznivé údaje z tamní ekonomiky. V pondělí výprodej zesílil, neboť investory zklamalo, že Peking o víkendu neoznámil žádná nová opatření na podporu trhu, a s novou podporou nepřišla vláda ani po pondělních ztrátách.

Šanghajský kompozitní index
Zdroj: bloomberg.com

Pád pokračoval i v úterý, po skončení obchodování ale čínská centrální banka snížila základní úrokové sazby o čtvrt procentního bodu a zmírnila rovněž požadavky na minimální rezervy komerčních bank. Opatření mají podpořit růst domácí ekonomiky, jehož výrazné zpomalování tlačí dolů ceny čínských akcií a vyvolává obavy po celém světě.

Nervozita bude na trzích určitě ještě nějakou chvíli přetrvávat. Trhy potřebují víc informací o stavu a vývoji čínské ekonomiky.
Jiří Zendulka
analytik BH Securities

Do uklidnění situace na burze se zapojila i čínská policie. Podle agentury Nová Čína policité vyšetřují osm zaměstnanců největší čínské makléřské firmy CITIC Securities kvůli podezření z nelegálního obchodování s cennými papíry. CITIC uvedla, že o vyšetřování svých zaměstnanců nemá žádné informace a že funguje normálně.

Čínské banky dostaly injekci - 22 miliard dolarů

Kvůli stabilizaci trhu a podpoře ekonomiky pustila ve středu čínská centrální banka na mezibankovní trh zhruba 140 miliard jüanů (21,8 miliardy dolarů, 515,8 miliardy korun) v podobě krátkodobé likvidity. Splatnost půjček je šest dní a průměrná úroková sazba činí 2,3 procenta. Banka tím chce podpořit ekonomiku a stabilizovat situaci na trhu.

obrázek
Zdroj: ČT24

Centrální banka rozšířila nástroje měnové politiky o nabídku krátkodobých úvěrů z programu SLO (short-term liquidity operations) již v roce 2013. Nejběžnější jsou podle agentury Reuters jednodenní až třídenní přímé úvěry komerčním bankám, občas se používají také půjčky s jinou dobou splatnosti.

České firmy problémy nemají

Ředitel regionálního centra Czech Trade Shanghai Aleš Červinka k situaci kolem dění na čínské burze dodává, že se ještě žádná česká firma neobrátila na centrum s prosbou o pomoc. „Děláme zde služby pro české firmy podle jejich požadavků. To znamená, že děláme průzkumy trhu, dokážeme prověřit čínské partnery, dokážeme zjistit aktuální dovozní podmínky, vyhledáváme obchodní partnery a podobně,“ vysvětluje Červinka činnost pobočky Czech Trade.

Podle Červinky je také současná akciová bublina přechodná a věří, že čínský trh dál poroste a bude tak i pro české firmy perspektivní.

Evropa zahájila poklesem

Evropské akcie uzavřely středeční obchodování s téměř dvouprocentním poklesem. Panevropský index FTSEurofirst 300 se snížil o 1,9 procenta na 1380,88 bodu poté, co si v úterý připsal 4,2 procenta. Index v jednu chvíli vykazoval pokles o 2,8 procenta, část
ztrát ale smazal díky růstu na amerických burzách a nadějím na rozšíření stimulačních opatření v eurozóně. Kolem 17:00 vykazovala jednotná evropská měna vůči dolaru pokles o 0,7 procenta na 1,1427 dolaru.

Pražská burza potřetí v týdnu změnila směr a oslabila. Index PX klesl o 0,48 procenta na 984,85 bodu. Pokles táhly akcie energetické firmy ČEZ a Erste Bank, rostly naopak cenné papíry Komerční banky. Česká koruna mírně oslabila vůči euru i dolaru.

Americké akcie zahájily obchodování výrazným růstem po předchozích šesti poklesech za sebou. Trh nejdříve podpořila nečekaně dobrá statistika z americké ekonomiky. Americká centrální banka (Fed) mezitím naznačila, že by k očekávanému zvýšení úrokových sazeb ze současných rekordních minim mohla přikročit později v tomto roce.

Nakonec akcie skutečně prudce posílily. Dow Jonesův index stoupl o 3,95 procenta, což představuje nejvýraznější jednodenní nárůst za téměř čtyři roky. Širší index S&P 500 si pak připsal 3,9 procenta a index technologického trhu Nasdaq Composite zakončil den se ziskem 4,24 procenta.

Vydáno pod