Ceny ropy klesly na šestileté minimum

Ceny ropy jsou na nových minimech za posledních 6 a půl roku. Navázaly tak na propad z minulého týdne. Ropy je na trhu nadbytek a kvůli zpomalující čínské ekonomice se trhy obávají menšího zájmu. Zlevňování by mohli pocítit i tuzemští řidiči.

Severomořská ropa Brent před polednem 12:00 SELČ sestoupila o více než dva dolary až na 43,28 dolaru za barel, což byla její nejnižší hodnota od března 2009. Později se pohybovala kolem 43,60 USD.

Americká lehká ropa oslabila poprvé od února 2009 pod 39 dolarů za barel. Minulý týden se její cena snížila už osmý týden za sebou, což byl její nejdelší pokles od roku 1986.

Přebytek ropy sráží ceny na nové minimum (zdroj: ČT24)

Čínské akciové indexy dnes spadly o více než osm procent, nejvýrazněji za osm let. „V dnešním poklesu nejde o situaci na ropném trhu. Všechno se točí kolem Číny,“ řekl agentuře Reuters ropný analytik Carsten Fritsch z německé Commerzbank. „Vládnou obavy z tvrdého přistání (čínské ekonomiky) a z toho, že se Pekingu situace vymkne z rukou.“

Ceny ropy od června klesly zhruba o třetinu. Dolů je sráží rostoucí převis nabídky nad poptávkou a rekordně vysoká úroveň zásob. Ropný kartel OPEC v čele se Saúdskou Arábií na pokles cen nereaguje snížením těžby, ale naopak těžbou na rekordní úrovni, aby bránil svůj podíl na trhu před náporem prudce zvýšené produkce z břidlicových ložisek v USA.

Ropa prakticky ignoruje hlavní motoristickou sezonu a její cena poklesla. Trvá převis nabídky nad poptávkou, což vede k nižší ceně."
Václav Loula
Česká asociace petrolejářského průmyslu a obchodu

Vše se odráží i na konečné ceně pohonných hmot. Od minulého týdne zlevnil v ČR litr nafty v průměru o 40 haléřů, benzin o dvacetihaléř. „Očekáváme, že ceny pohonných hmot v ČR se v následujících dvou týdnech budou snižovat. Na druhou stranu nedávná havárie rafinerie Litvínov trochu zamávala s českým trhem. Vzhledem k havárii bude snížení cen jen o několik desítek haléřů,“ dodává analytik společnosti Colosseum Boris Tomčiak.

Podle odborníků by nicméně koncem září mohly ceny pohonných hmot opět růst. Ovlivňovat je bude hlavně předzásobení naftou a benzinem na zimní měsíce.