Google počkal, až zavře burza, a oznámil, že se stane součástí holdingu Alphabet

New York - Americká internetová firma Google oznámila, že mění organizační strukturu. Stane se součástí holdingu zvaného Alphabet, do něhož budou zahrnuty i vyhledávací a mapové služby a server YouTube. Důvodem tohoto kroku je podle šéfa holdingu Larryho Page to, že „nová struktura umožní lépe se soustředit na mimořádné příležitosti“. Tuto neočekávanou změnu firma oznámila až po skončení obchodování  na pondělní burze.

Do nového holdingu bude patřit i širokopásmové připojení a kabelová televize Fiber, laboratoře Nest a investiční dceřiná společnost Google Ventures. „Tím, že se Google víc zaměří na další podniky, jako je YouTube, Android, Chrome, nebo Google X, společnost doufá, že se stane atraktivnější pro investory,“ uvedla analytička IHS Technology Eleni Marouli.

Šéfem holdingu Alphabet bude jeden ze zakladatelů firmy a dosavadní ředitel Googlu Larry Page. Další ze zakladatelů Sergey Brin bude zastávat funkci prezidenta a výkonným předsedou společnosti bude Eric Schmidt, oznámila společnost ve svém sídle v kalifornském Mountain View.

Šéfem Googlu se stane Sundar Pichai, dosavadní viceprezident firmy pro produkci, který stál za projekty internetového prohlížeče Chrome a operačního systému Android. „To, že se do vedení Google posune člověk, který měl na starosti Android, ukazuje, že si Google uvědomuje, že se svět vyhledávání posune do mobilní oblasti,“ uvedů redaktor portálu Technet.cz Roman Všetečka. O Pichaie měl před časem zájem Twitter, ale Google se ho podle všeho nechce vzdát a nabídl mu tak toto místo. 

Sundar Pichai
Zdroj: ČTK/AP/Manu Fernandez

Page dále uvedl, že Alphabet umožní lepší organizaci činností firmy, která se v současnosti zabývá řadou vzájemně ne vždy úplně souvisejících projektů v mnoha odvětvích.

Nová struktura nám umožní soustředit se na mimořádné příležitosti, které uvnitř Googlu máme. Alphabet je souborem firem, z nichž je pochopitelně největší Google.
Larry Page
šéf holdingu Alphabet

Jeden holding - dvoje hospodářské výsledky

Firmy zastřešené Alphabet mají být nezávislé a mají vytvářet vlastní značky. Alphabet nahradí Google jako veřejně obchodovaná společnost, veškeré akcie Googlu se automaticky změní na akcie Alphabetu s identickými právy, nadále se ale budou obchodovat pod tickety GOOGL a GOOG. Google se změnou struktury na holding začne také zveřejňovat dvojí hospodářské výsledky. Jedny za samotný Google (vyhledávač, Android, YouTube a další složky) a potom za zbytek firem dohromady. Google tak oddělí výdělečné aktivity od svých dalekosáhlých projektů, které vyžadují velké investice s dlouhodobou návratností.

„Když se podíváte na konkurenci Googlu, ať už je to Microsoft nebo Apple nebo částečně i Samsung, tak ty firmy mají daleko širší portfolio produktů, z kterého v rámci toho byznysu těží. U Googlu to takhle bohužel ještě není," uvedl bývalý prezident evropského Microsoftu Jan Mühlfeit.

Organizační struktura Alphabet
Zdroj: ČT24

Podle redaktora deníku E15 Jana Sedláka má tento krok velký efekt, a to rovnou ze tří důvodů. Tím prvním je fakt, že dosavadní šéf Googlu Page není typem člověka, který by chtěl každodenně vést tak velkou korporaci. Dalším důvodem je velikost Googlu – dnes už je to tak velká společnost, že se prostě rozdělit musí, aby zůstala efektivní. A nakonec je zde skutečnost, že Evropská komise už dlouhodobě tlačí na toto rozdělení a vždy je lepší to učinit sám než někým zvenčí.

Alphabet bude firma, která se soustředí na takové ty velkolepé vize, které zakladatelé Googlu mají. A Google jako takový povede už nový člověk (pozn. Sundar Pichai) a bude se starat o generování peněz a běžné režijní záležitosti, které zakladatelé dělat nechtějí.
Jan Sedlák
redaktor deníku E15

 Nové uspořádání vstoupí v platnost „později v tomto roce“, uvedla společnost v prohlášení.  Akcie Googlu na oznámení zareagovaly v prvních okamžicích pětiprocentním růstem.