České banky měly v prvním pololetí druhé nejlepší výsledky v historii

Během první poloviny letošního roku vydělaly české banky o půldruhé miliardy korun více než za stejnou dobu loni. Zisk 37 miliard je podle České národní banky druhý nejvyšší pololetní profit v tuzemské finanční historii. Lidé si půjčují stále častěji a podle prognóz bude trend pokračovat.

Letos zažehly jiskru byznysu podniky, které si u bank nabraly nové půjčky bezmála za 320 miliard korun, což je proti loňsku o třetinu více. Národní rekordy lámaly půjčky na bydlení. Těch si klienti během pololetí nasmlouvali bezmála za 140 miliard. Lepší prodeje české banky nikdy v historii nezažily.

Podnikatelské úvěry
Zdroj: ČT24

Češi jsou poslední dobou při nakupování v dobré náladě a více utrácí. Často však nejen ze svých úspor. Ti, kteří mají úvěr, v průměru dluží milion korun za bydlení. Ti, kteří si peníze půjčili, obvykle splácí bankám částku 220 tisíc korun. Dalších 77 tisíc pak české domácnosti dluží příbuzným nebo známým.

Překvapivé je, že každý čtvrtý zadlužený Čech si nepamatuje, kolik si vlastně přesně půjčil ani kolik má ještě doplatit. Pravidelně splácí a o detaily se nestará. Podíl nesplacených půjček oproti loňskému roku klesl o 10 procent. Díky úvěrům si peněžní ústavy přišly na nejlepší výdělek za poslední tři roky.

Události ČT: Miliardové zisky českých bank (zdroj: ČT24)

„Domácnosti, ale i firmy už nejsou v obavách půjčit si peníze, chtějí investovat," říká hlavní ekonom ING Bank Jakub Seidler. Příčinou je především optimismus na trhu práce. „Tato situace vede domácnosti k tomu, že se nebojí vzít si úvěr, nebojí se utrácet, méně spoří," vysvětluje hlavní ekonomka České bankovní asociace Eva Zamrazilová. „Nekupují jenom běžné spotřební zboží, ale ve velkém začali kupovat i auta, což se projevilo v červnových maloobchodních tržbách," doplňuje hlavní ekonomka Reiffeisenbank Helena Horská.

  • Čistý zisk skupiny ČSOB klesl o dvě procenta na 7,1 miliardy korun. Objem úvěrů celé skupiny vzrostl meziročně o osm procent na 564 miliard korun a objem vkladů o šest procent na 689 miliard Kč. Do skupiny patří ČSOB, Hypoteční banka, Českomoravská stavební spořitelna, ČSOB Penzijní společnost, ČSOB Leasing a ČSOB Factoring.
  • Česká a slovenská UniCredit Bank vykázala čistý zisk 3,1 miliardy korun, což je meziroční nárůst o 26 procent. Celková aktiva banky ke konci června stoupla meziročně o 15 procent na 561,8 miliardy korun. Objem úvěrů vzrostl o osm procent na 355,9 miliardy Kč, vklady klientů se zvýšily o 14,5 procenta na 333 miliard korun.
  • Komerční bance vzrostl čistý zisk meziročně o čtyři procenta na 6,6 miliardy korun. Bance vzrostly i počet zákazníků a objem vkladů a úvěrů. Objem poskytnutých úvěrů narostl o 5,6 procenta na 519,4 miliardy Kč. Objem hypoték poskytnutých občanům vzrostl o 12,4 procenta na 170 miliard korun. Objem vkladů vzrostl o 7,5 procenta na 646,1 miliardy korun.
Vydáno pod