Pilip: ČNB drží kurz na umělé úrovni, ekonomice to nepomáhá

Dobrá kondice zahraničních trhů se promítá do statistik tuzemského průmyslu. V červnu meziročně přidal osm procent a oproti květnu jedno procento. Za úspěchy českého hospodářství podle ekonoma Ivana Pilipa stojí především stabilita evropské ekonomiky, včetně zklidnění situace v Řecku. Odmítá naopak, že by se do výsledků promítaly intervence České národní banky.

„Oživení ekonomiky v České republice z podstatné části není příliš dáno domácími faktory, ale tím, že ožila evropská ekonomika a že i problém Řecka zůstal izolovaný a podařilo se ho minimálně dočasně zklidnit a vyřešit," komentuje příčiny růstu hospodářství bývalý ministr financí Ivan Pilip.

Přebytek zahraničního obchodu v roce 2015
Zdroj: ČT24

Podle Pilipa se také ukazuje, že se česká ekonomika dokázala dobře adaptovat na podmínky po uvalení embarga na Rusko. „Prognózy o tom, jak to poškodí zahraniční obchod, se ukázaly zcela neoprávněné. Samozřejmě, může být pár firem, které to poškodilo, ale makroekonomicky to roli nehrálo," tvrdí.

Hlavním exportním trhem pro český průmysl je Evropa. 83 procent českého vývozu směřuje do zemí Evropské unie. O české výrobky je tam zájem. Export do Německa meziročně stoupl o téměř 14 procent, na druhý nejdůležitější slovenský trh o 12 procent a do Francie dokonce o 15. „Pokud bude evropský trh stabilní, poroste i česká ekonomika," konstatuje Pilip.

Červnový export
Zdroj: ČT24

Neevropské trhy? Pouze doplněk, soudí Pilip

Pro některé firmy je ale Evropa příliš malá. V případě specializovaných výrobků jsou lukrativní i mnohem chudší regiony. Přístroje na radioterapii vyváží mimo starý kontinent i firma UJP, které živí sto zaměstnanců. „Perspektivní je třeba Tanzanie nebo Egypt, kde v současné době projednáváme možnosti dodávek," říká předseda představenstva UJP Praha Karel Kloc.

„Může se se stát, že se firmy budou prosazovat v nových teritoriích, mohou objevit šanci v Íránu po skončení ekonomických sankcí, větší roli bude hrát Čína, ale role Evropské unie je pro nás tak zásadní, že všechno ostatní bude na dlouho dobu pouze doplněk," brzdí Ivan Pilip optimismus těch, kteří by chtěli spoléhat na jiné trhy. 

Pilip: Kurz je udržován na umělé úrovni

To, že se bude ekonomice letos dařit lépe, než se původně odhadovalo, potvrdila i Česká národní banka (ČNB). Hospodářství by mělo růst i v příštích dvou letech - o necelá 3 procenta. Bankéři předpovídají také poměrně vysoký růst mezd v soukromém sektoru. „To, jak se stále zmenšuje počet lidí bez práce a naopak zvyšuje počet pracovních míst, se odrazí na rychlejším růstu mezd. Příští rok předpokládáme tempo nad 4,5 procent," uvedl guvernér České národní banky Miroslav Singer.

ČNB také potvrdila, že i nadále bude v případě potřeby intervenovat v neprospěch koruny. Kurz vůči euru hodlá držet u 27 korun. „S tímto krokem nesouhlasím od samého začátku. Myslím, že vývoj ekonomiky potvrzuje jeho chybnost. Hrozba deflace je daleko nižší, než se zdálo před dvěma lety. Česká národní banka přišla s intervencí pozdě," kritizuje Pilip, kterému se především nelíbí, že kurz koruny je udržován na umělé úrovni, kam nepatří.

„Ve chvíli, kdy trh ucítí, že se blíží konec intervencí, tak se může udělat reakce, která bude silnější a vyžene kurz třeba až na 24 korun za euro. Bude to prostor pro spekulaci a určitou destabilizaci ekonomiky," obává se bývalý šéf ministerstva financí.

Pilip: Nové trhy budou na dlouho jen doplňkem (zdroj: ČT24)