Rusku se nelíbí, jak ho vidí ratingové agentury. Vytvoří si novou

Moskva si v poslední době stěžuje, že za zhoršováním úvěrových ratingů Ruska stojí politické vlivy. V letošním roce proto vytvoří novou ratingovou agenturu. Informovala o tom ruská centrální banka.

Jedlička: Státem iniciovanou agenturu nebudou brát trhy vážně (zdroj: ČT24)

Vztahy mezi Ruskem a západními zeměmi jsou nyní napjaté kvůli ukrajinské krizi. Moskva má již nyní několik ratingových agentur, představitelé země se však vyslovili pro vytvoření nové. Centrální banka uvedla, že plán na vytvoření ratingové agentury konzultovala s hráči na finančním trhu, kteří ho prý podpořili. V agentuře by měli vlastnit podíly různí investoři, včetně bank a pojišťoven. Podíl žádného z investorů by neměl překročit pět procent.

Ke zhoršení úvěrové spolehlivosti Ruska letos přikročily všechny tři hlavní mezinárodní ratingové agentury. Standard & Poor's a Moody's snížily ruský rating až do spekulativního pásma, ruský rating agentury Fitch se nachází těsně nad spekulativním pásmem.

Ratingové známky, které si země od tří největších mezinárodních agentur vysloužila, podle analytika České spořitelny Jana Jedličky ruským politikům vadí. Důvodem založení nové instituce tak může být snaha prezentovat zemi na finančním trhu v lepším světle. „Podle mého názoru ale státem iniciovanou agenturu nikdo z mezinárodních finančních hráčů nebude brát příliš vážně,“ očekává Jedlička.

Ruská ekonomika se nyní potýká s negativními dopady nízkých cen ropy a sankcí, které na Moskvu kvůli jejímu postupu v ukrajinské krizi uvalily západní země. Hrubý domácí produkt Ruska se v prvním čtvrtletí meziročně snížil o 2,2 procenta.