Nové firmy v Česku přibývají nevídanou rychlostí

Řičař: Po strmém růstu může přijít strmý pád (zdroj: ČT24)

Počet nových firem v Česku výrazně roste. V prvním pololetí se jich zaregistrovalo celkem 13 486, což je meziročně o 7,4 procenta víc. Vyplývá to z výpočtů poradenské společnosti Bisnode. Výrazný zájem o nové podnikání podle analýzy souvisí s růstem ekonomiky. Pokud by tento trend vydržel, za celý rok by bylo založeno nejvíce firem od předkrizového roku 2007.

V České republice nyní existuje více než 421 000 firem. „Výrazný zájem o nové podnikání souvisí s pokračujícím růstem tuzemské ekonomiky. Také prognózy budoucího vývoje jsou příznivé, a podnikatelé se tak vezou na vlně optimismu a investují do nových projektů,“ komentovala výsledky analytička Bisnode Petra Štěpánová. Čísla jsou v ostrém kontrastu zejména s loňským rokem, kdy se v Česku zaregistrovalo nejméně podnikatelů za devět let.

Podle dalšího analytika Michala Řičaře ale tak vysoký růst není pro ekonomiku zdravý, není totiž podložený vyšší produktivitou práce a dalšími indikátory. Proto by přivítal pozvolnější expanzi. „Je otázkou, jestli po strmém růstu nepřijde i strmý pád,“ poznamenal Řičař.

Do základního kapitálu nových firem podnikatelé v pololetí investovali 7,3 miliardy korun, o 1,8 miliardy meziročně více. Většina (94 procent) společností je s ručením omezeným, podíl akciových společností klesl na šest procent. Téměř polovina nových firem vznikla v Praze (6170), silnou pozici má také Jihomoravský a Moravskoslezský kraj.

Statistika zahrnuje pouze „kapitálové“ společnosti, tedy společnosti s ručením omezeným a akciové společnosti, nikoliv například komanditní společnosti nebo společenství vlastníků.

Také společnost Smart Office & Companies, která se mimo jiné zabývá zakládáním firem, zaznamenala zvýšený zájem o ready-made společnosti. Největší zájem je prý o společnosti s ručením omezeným se základním kapitálem 200 000 korun. „Častěji než dříve řešíme požadavky na zajištění anonymizace s.r.o.,“ upozornil manažer firmy Michael Dobrovolný.