Španělsko po pěti letech zvýší mzdy státním zaměstnancům

Španělská vláda v příštím roce poprvé za pět let zvýší mzdy zaměstnanců ve veřejném sektoru. Řekl to španělský premiér Mariano Rajoy. Mzdy zhruba 2,5 milionu pracovníků podle něj vzrostou o procento. Rozpočet na příští rok má zahrnovat i zvýšení penzí o čtvrt procenta.

Rajoyova Lidová strana se nyní připravuje na parlamentní volby, které se budou konat v prosinci. Na její popularitu měla negativní dopad úsporná opatření, jež musela vláda uskutečnit k odvrácení dluhové krize. Rajoy chce přesvědčit voliče, že v případě vítězství v prosincových volbách již politiku úspor opustí.

Vláda by měla příští týden předložit rozpočet na rok 2016 parlamentu. „Tento rozpočet přináší konec nejobtížnějšího období pro všechny Španěly a otevírá nové období udržitelného růstu a intenzivní tvorby pracovních míst,“ řekl podle agentury Reuters premiér.

Mariano Rajoy
Zdroj: ČT24

Španělsko prošlo během pěti let dvěma recesemi, z nichž poslední skončila v závěru roku 2013. Za celý loňský rok již hrubý domácí produkt vykázal růst o 1,4 procenta po poklesu o 1,2 procenta v předchozím roce. Míra nezaměstnanosti se však navzdory hospodářskému oživení i nadále drží nad dvacetiprocentní hranicí, pod kterou nesestoupila už pět let.

Vydáno pod