Dálniční známky? Každá bude mít jinou barvu i tvar

Praha – Dálniční známky od příštího roku nezdraží, zato ale dostanou úplně novou podobu. Přibydou nové bezpečnostní prvky a každý typ známky bude mít specifický tvar a barvu. Ministerstvo dopravy tím chce ulehčit práci policii a zkomplikovat ji naopak padělatelům.

Dálniční známky dostanou nový kabát (zdroj: ČT24)

Roční bude červená a kulatá, měsíční modrá ve tvaru čtverce a známka na deset dní bude ve tvaru žlutého trojúhelníku. Vedle toho dostane každá známka i několik nových ochranných prvků. „S ohledem na stav v letošním roce, kdy byly zaznamenány po dlouhé době padělky dálničních kuponů, jsme přistoupili ke změně a chtěli jsme dálniční známku výrazně odlišit a promítnout do ní i nové bezpečnostní prvky,“ uvedl ředitel Státního fondu dopravní infrastruktury Zbyněk Hořelica s odkazem na vlnu padělků na začátku roku.

Na cenách kuponů se to ale neprojeví, ty zůstanou v roce 2016 stejné jako letos. Cena ročního kuponu pro auta do 3,5 tuny tak zůstane na 1500 korunách. Ministerstvo ale podle šéfa dopravy Daniela Ťoka (nestr. za ANO) zvažuje, že by nalepovací kupony v budoucnu nahradilo systémem, kdy by byla vozidla kontrolována kamerami podle registrační značky. Ušetřilo by tak za tisk kuponů. „Za 1,5 roku by se tento systém vyplatil,“ uvedl s tím, že by systém také umožnil krajské zpoplatnění dálnic.

Podle mluvčího ministerstva Tomáše Neřolda by si zavedení takzvaného videotollu vyžádalo legislativní změny a soutěž na dodavatele technologie, tedy alespoň dva roky příprav. Ke snímání vozidel by podle něj bylo možné využít již postavené mýtné brány, které jsou v majetku státu.

Fungovalo by to tak, že by řidič u kteréhokoliv prodejního místa nebo na internetu zaplatil poplatek za užívání dálnic, kupon by ale nedostal. Místo toho by se do systému vložila registrační značka jeho vozidla. Kdykoliv by potom projel mýtnou branou, kamera by sama poznala, zda má dálniční poplatek zaplacený, nebo ne. „Pokud jsem ji nezaplatil, tak mi přijde složenka, že mám zaplatit pokutu. Popřípadě, pokud bude někde poblíž hlídka dálniční policie, tak dostane echo, že tam jede ten a ten řidič s tou a tou značkou,“ dodal Ťok.

Tento systém snímání registračních značek úspěšně zavedli v Maďarsku:

Systém výběru dálničních poplatků v Evropě
Zdroj: ČT24/ÚAMK/ČTK