Valná hromada rozhodla: Vedení ČEZu tentokrát bez odměn

Praha - Představenstvu a dozorčí radě společnosti ČEZ poprvé po 14 letech nebudou vyplaceny odměny, rozhodla valná hromada. Návrh na nevyplacení odměn podalo ministerstvo financí, přes něž vlastní majoritní, asi 70procentní podíl ve společnosti český stát. Valná hromada vedle toho rozhodla i o tom, že ČEZ vyplatí svým akcionářům stejnou dividendu jako v minulých dvou letech, 40 korun za akcii před zdaněním.

Tantiémy tak nebudou vyplaceny poprvé od roku 2001, kdy ČEZ začal vyplácet dividendy akcionářům. V minulých dvou letech bylo každoročně mezi představenstvo a dozorčí radu rozděleno 25,5 milionu korun. Stejnou navrhovalo představenstvo k odsouhlasení i tentokrát. Pro minoritní akcionáře je nicméně podstatný fakt, že dividendy ve výši 40 Kč/akcii vyplaceny budou.  

  • Firma celkem na dividendách z loňského zisku vyplatí zhruba 21,5 miliardy korun, což činí 73 procent z očištěného čistého zisku skupiny za rok 2014. Český stát jako většinový akcionář získá asi 15 miliard korun.

Nevyplacení tantiém však neznamená, že by vedení firmy přišlo o všechny benefity. Členové představenstva mohou stále využít například motivační program na nákup akcií společnosti, který na konci května využil finanční ředitel společnosti Martin Novák. Podle Hospodářských novin koupil Novák 25. května 100 tisíc akcií firmy za celkem 56,4 milionu korun, aby následně většinu těchto akcií prodal s hrubým ziskem 6,9 milionu korun.

„Nedostaneme tantiémy, ale dostáváme nějaké odměny za účasti na schůzích a naši práci,“ potvrdil také předseda dozorčí rady Václav Pačes. Podle ekonoma a poradce finanční skupiny J&T Michala Šnobra získává konkrétně dozorčí rada dohromady kromě tantiém v základních platech, jiných odměnách a příspěvcích na penzijní připojištění asi 16 milionů korun ročně. „Považuji to za nepřiměřené,“ řekl analytik.   

"Myslím, že je to namístě. ČEZ je v období, kdy významně šetří, propouští částečně i zaměstnance, redukuje sponzorské dary, a myslím, že představenstvo a dozorčí rada nežijí ve vzduchoprázdnu a ty tantiémy pro ně v případě jejich nevyplacení neznamenají tu zásadní odměnu," říká analytik J&T Bank a menšinový akcionář ČEZu Michal Šnobr, který vypočítal, že představenstvo získá na odměnách bez těchto tantiém přes 100 milionů korun za rok.

Čistý zisk společnosti ČEZ
Zdroj: ČT24/cez.cz

Mimo standardního schvalování loňských účetních závěrek společnosti valná hromada také odsouhlasila návrh na vyčlenění hnědouhelné elektrárny Tisová a teplárny Vítkovice do nových dceřiných firem. ČEZ krok odůvodňuje nutnými investicemi do jejich provozů.

Schváleny byly také změny v dozorčí radě společnosti. Novými členy rady se stali zástupci ministerstva financí (MF) Jan Sixta a Petr Blažek, jejichž nominaci doporučil vládní výbor pro personální nominace. V dozorčí radě tak vystřídali Jiřího Borovce, který na začátku měsíce skončil jako první náměstek na ministerstvu obrany, a Lubomíra Charváta, který mimo jiné spoluvytvářel energetický program hnutí ANO před minulými parlamentními volbami.

  • "Pokud by se někomu podařilo ovládnout dozorčí radu, má opravdu volnou ruku ve změnách dalších orgánů společnosti," uvedl analytik a menšinový akcionář ČEZu Michal Šnobr, který ale dodává, že současnou změnou žádný zvrat v rozložení politických sil nenastal. 

Dozorčí rada ČEZu má 12 členů. Stát, kterému patří ve společnosti asi 70 procent akcií, má osm členů. Zbytek jsou zástupci zaměstnanců.  Borovec rezignoval na místo v radě již ve čtvrtek, Charváta odvolala valná hromada. První náměstek ministra financí Lukáš Wagenknecht, o jehož odchodu z rady se také spekulovalo, v dozorovém orgánu zůstal.

ČEZ je největší česká energetická firma. Skupině loni klesl meziročně zisk o 36 procent na 22,4 miliardy korun. Samotná ČEZ a. s., z jejíhož zisku je vyplácena dividenda, pak snížila zisk asi o pětinu na 20,9 miliardy korun.

Vydáno pod