Čína zve soukromé investory, aby překlenula nedostatek financí

Šanghaj - Čína zveřejnila seznam více než tisícovky navrhovaných projektů v hodnotě téměř dvou bilionů jüanů (zhruba osm bilionů Kč), k jejichž financování, realizaci a provozu zve soukromé investory. Podle Národní rozvojové a reformní komise (NDRC) mají projekty, které se týkají například dopravy, vodohospodářství či veřejných služeb, fungovat na principu veřejně-soukromého partnerství (PPP).

Čína podle agentury Reuters v době zpomalování růstu domácí ekonomiky zvyšuje důraz na PPP projekty, aby překlenula nedostatek financí, který je důsledkem snahy omezit zadlužování místních vlád. „Zveřejnění tohoto seznamu PPP projektů má urychlit osvojení PPP modelu a povzbudit a nasměrovat sociální kapitál do provincií, autonomních regionů a obcí,“ uvedla NDRC.    

Seznam zahrnuje například projekt na výstavbu dvou linek metra ve východočínském městě Chang-čou v hodnotě zhruba 52 miliard jüanů (přes 200 miliard Kč). Mezi projekty je rovněž nemocnice v hodnotě 6,4 miliardy jüanů v Urumči, hlavním městě Ujgurské autonomní oblasti Sin-ťiang na západě Číny.    

Hrubý domácí produkt Číny loni stoupl o 7,4 procenta, tedy nejpomalejším tempem za posledních 24 let. Hospodářský růst tak poprvé od roku 1998 zaostal za vládním cílem, podle kterého měl dosáhnout 7,5 procenta. V letošním prvním čtvrtletí se HDP zvýšil pouze o sedm procent.

Čína zároveň oznámila, že sníží dovozní cla na část spotřebního zboží, včetně produktů pro péči o pleť, oblečení západního stylu a dětských plen. Hodlá tak podpořit domácí spotřebu v době zpomalujícího hospodářského růstu. Čínské ministerstvo financí uvedlo, že u vybraných produktů clo od 1. června klesne v průměru o více než 50 procent.

Podle ministerstva je tento krok „důležitým opatřením k vytvoření stabilního hospodářského růstu a prosazení strukturálních reforem“. Čínský kabinet již v dubnu uvedl, že hodlá snížit cla některých spotřebních produktů, aby podpořil domácí výdaje a ekonomiku v době, kdy rekordní počet čínských turistů utrácí peníze v zahraničí.

Boty na vysokém podpatku
Zdroj: Gaetan Bally/ČTK/KEYSTONE

Ministerstvo financí dnes oznámilo, že dovozní cla na oblečení západního stylu klesnou na sedm až deset procent z dosavadních 14 až 23 procent. Cla na boty s vysokými podpatky a na sportovní obuv se sníží o polovinu na 12 procent a cla na dětské pleny a produkty pro péči o pleť klesnou na dvě procenta. V současnosti přitom činí clo na dětské pleny 7,5 procenta a clo na produkty pro péči o pleť pět procent. Ze snížení cel by mohli těžit přední světoví výrobci spotřebního zboží, oblečení a obuvi, například firmy Procter & Gamble, Nike, Adidas či L'Oreal, píše agentura Reuters.

Čínští spotřebitelé si často stěžují, že na domácím trhu platí za zboží vyšší ceny než v zahraničí, a to zčásti kvůli vysokým clům. Podle analytiků jsou například spotřebitelské ceny luxusního zboží v Číně o zhruba 20 procent vyšší než v Evropě.