Změny v ČD: Žaluda zůstává, Blažek a Matzenauer odvoláni

Praha - Dozorčí rada Českých drah dnes odvolala s okamžitou účinností členy představenstva společnosti: Milana Matzenauera a Antonína Blažka. Na postu Šéfa Českých drah naopak nadále zůstává Petr Žaluda, o jehož odchodu se vážně spekulovalo. Rada zároveň zvolila na nový post prvního místopředsedy představenstva Vladimíra Baila, dalším členem představenstva se stal Ctirad Nečas.

Bývalý výkonný ředitel Tatry Kopřivnice a předseda představenstva Evraz Vítkovice Steel Bail byl podle Hospodářských novin žhavým kandidátem napost generálního ředitele společnosti. Nabídku mu údajně měl učinit přímoministr dopravy Pavel Dobeš (VV). Ten to nepotvrdil. Kromě diskutovaného nástupu Baila mohl být zvolen i bývalý ministr dopravy Radek Šmerda.

Dozorčí rada Českých drah má devět členů. Tři z nich do rady volí zaměstnanci dopravce. V srpnu se členy dozorčí rady stali náměstek ministradopravy Ivo Toman a ředitel kabinetu ministra Martin Riegl. Společně sodvoláním zástupce krajů hejtmana Jaroslava Palase (ČSSD) se spekulovalo o tom, že posilování vlivu ministerstva dopravy v dozorčí radě povede k odvolání současného šéfa drah Žaludy.

Petr Žaluda
Zdroj: Jindřich Mynařík/isifa/LN

Za Žaludova vedení České dráhy uzavřely několik velkých zakázek na obnovu a modernizaci vozového parku. Jenom loni to bylo za téměř deset miliardkorun, což znamená nejrozsáhlejší obnovu vozového parku v historiispolečnosti. Žaluda byl během svého působení v čele ČD mnohokrát v médiích kritizován - často v souvislosti s údajně vysokými odměnami manažerů ČD.

„Že dnes jsou dráhy v provozním zisku, mají rating, vydané eurobondy rozprodané za pouhou hodinu, nikoho nezajímá, ale to je obrovský úspěch. Za ním stojí lidé,kteří sem přišli z komerční sféry, a tomu odpovídají jejich platy. Přišlize špičkových pozic v nadnárodních bankách, nemohl jsem jim dát třicet tisíc,“ říká Žaluda na svou obhajobu.

Velkým kritikem Žaludova vedení ČD je bývalý dlouholetý předseda Odborového svazu železničářů (OSŽ) Jaroslav Dušek, který v roce 2009 řekl, že se vedení firmy chová jako loupežníci drancující České dráhy a že mzdy managementu drah nejdou přes účetnictví ČD, ale přes soukromou firmu Kodap. Loni na jaře vzbudil Dušek rozruch svým výrokem, že dráhy ovládá skupina homosexuálů.