Analytici: Trh práce je už na úrovni před krizí

Praha - Zaměstnanost v Česku nadále meziročně roste. V letošním prvním čtvrtletí mělo práci téměř pět milionů lidí, což bylo o zhruba 65 tisíc více než před rokem. Míra zaměstnanosti se tak zvýšila na 69,3 procenta, oznámil dnes Český statistický úřad. Proti poslednímu loňskému čtvrtletí sice pracujících ubylo, analytici to ale spojují se sezonními výkyvy. Trh práce se podle nich vrátil na úroveň před krizí a letos lze očekávat nejvýraznější růst mezd za několik posledních let.

Nezaměstnanost dále v Česku klesá (zdroj: ČT24)

Absolutní počet pracujících v Česku je těsně pod pěti miliony osob, přesně 4,99 milionu lidí. Právě hodnota pěti milionů je svým způsobem hranicí toho, kdy se dá mluvit o dobré situaci. „První čtvrtletí je vždy o něco slabší, protože není obchodní sezona, lidé jsou zásobení z Vánoc. Proto když se hodnota očistí právě o tyto drobné sezonní výkyvy, je zaměstnanost 5,021 milionu lidí. Podobných hodnot naše ekonomika dosahovala naposledy v předkrizovém období,“ uvedl analytik společnosti Home Credit Michal Kozub.

Ženy nad padesát těžko shánějí uplatnění
Zdroj: ČT24

Mezi pracujícími roste zastoupení žen. Proti loňsku míra zaměstnanosti žen vzrostla podle statistiků o 1,7 procentního bodu na 61,6 procenta, mužů jen o 0,9 procentního bodu na 76,8 procenta. Lidí v zaměstnaneckém poměru proti loňskému prvnímu čtvrtletí výrazně přibylo, naopak počet podnikatelů klesl. „Konec jejich podnikání můžeme spojovat i s jejich návratem do zaměstnaneckého poměru třeba z dříve využívaného švarcsystému,“ podotkl analytik ČSOB Petr Dufek.

Míra nezaměstnanosti, kterou ČSÚ stanovuje podle metodiky Mezinárodní organizace práce (ILO) u lidí mezi 15 a 64 roky, se v prvním čtvrtletí snížila na 6,1 procenta. Před rokem byla o 0,8 procentního bodu vyšší. „Práci nachází čím dál tím více lidí. A tento trend by měl pokračovat i v následujících měsících, kdy hodnota bude dále klesat,“ předpověděl Kozub.

Letos tak lze podle analytika společnosti Home Credit Michala Kozuba očekávat nejvýraznější růst mezd za několik posledních let. Ekonom ČSOB Petr Dufek není však v růstu mezd příliš optimistický. „Díky tomu, že se přidává ve veřejném sektoru, tak letos v české ekonomice porostou mzdy zhruba o tři procenta. To není s ohledem na předchozí roky žádná velká dynamika, tak nepředpokládám, že bychom se dočkali nějaké mzdové nákazy nebo poptávkové inflace,“ říká Dufek.

Dufek také upozornil, že na poklesu nezaměstnanosti má výraznou zásluhu především automobilový průmysl a s ním spojené průmyslové obory. „Zaměstnanost však roste nejen v průmyslu, ale i ve službách, i když stále ještě o něco pomaleji,“ doplnil. Negativem je podle něj pomalý pokles dlouhodobé nezaměstnanosti. „Nová pracovní místa vznikají v regionech, kde už je třeba nezaměstnanost velmi nízká. A vzhledem k mobilitě pracovní síly v Česku, tedy jaké jsou možnosti se přestěhovat, koupit si nový byt či dům, tak tyto rozdíly stále přetrvávají,“ říká Dufek.

Stavebnictví se naopak daří
Zdroj: Petr Sznapka/ČTK

Problém je podle Kozuba také struktura uchazečů o práci, kteří mnohdy mají zcela odlišnou kvalifikaci, než požadují firmy. ČSÚ zveřejnil výsledky průzkumu, podle nichž každý pátý pracující uvádí, že jeho zaměstnání neodpovídá úrovni jeho kvalifikace. Relativně často nevyužívají svoji kvalifikaci pracující se středním vzděláním s maturitou, většinou ženy.

Právě nedostatek kvalifikovaných pracovních sil vnímají jako riziko pro budoucnost němečtí investoři. V Berlíně s nimi jednal premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), podle kterého by mělo Česko více podporovat technické vzdělávání a výuku němčiny. Vláda proto bude klást větší důraz na rozvoj technických oborů na středních školách a zapojení firem přímo do vzdělávání tak, aby učni a studenti trávili více času praktickou přípravou.

Údaje o nezaměstnanosti zveřejňuje také Úřad práce ČR, který vychází ze své evidence. Podle jeho údajů nezaměstnanost v březnu klesla na 7,2 procenta z únorových 7,5 procenta.