Společnost Aero Vodochody letos vykáže díky zakázce české armády zisk

Vodochody – Společnost Aero Vodochody letos po dlouhé době strávené v záporných číslech vykáže zisk. Důvodem je přestavba čtyř letounů L-159, které dnes firma úspěšně předala Armádě ČR. Celková hodnota zakázky činí 400 milionů korun.

Zbrojovka přestavovala letadla z bojové jednomístné verze na cvičnou dvoumístnou. Navíc kontrakt zahrnoval dodávky náhradních dílů, pozemního vybavení a potřebnou technickou dokumentaci. Zaměstnanci Aera rovněž proškolí pozemní a letový personál.

Zakázka tohoto rozsahu je pro firmu požehnáním. „Po letech miliardových ztrát bude tento rok společnost opět v zisku,“ zdůraznil v rozhovoru pro ČT24 Zdeněk Kubát, investiční ředitel Penta Investments, která vodochodské Aero vlastní. Poslední odhady počítají pro letošek se ziskem přibližně 300 milionů korun.

V roce 2005 vykázalo Aero ztrátu ve výši 1,4 miliardy korun. Loni byl výsledek o něco lepší, ztráta dosáhla pouze 900 milionů korun. Setrvávání hospodářských výsledků v záporných číslech způsoboval zejména fakt, že společnost měla problémy se sháněním nových zákazníků. Firmu kvůli problémům v minulosti opustil americký Boeing, který držel třetinový balík akcií v letech 1998 až 2004.