Skipasy po loňské špatné zimě nezdraží

Praha - Poslední dvě zimy byly jako den a noc. Předloni si provozovatelé lyžařských areálů mnuli ruce nad historickými zisky, loni po chudé sezóně žádali stát o pomoc. O uplynulém víkendu začala zima letošní. Na některých místech napadlo až půl metru sněhu, dopady minulé nepříznivé sezóny vlekaři do cen permanentek nepromítnou.

Loňská kratší a teplejší zima tíživě dopadla na provozovatele lyžařských areálů v nižších nadmořských výškách. Diskutovalo se o pomoci shora, mnozí naopak neviděli v podpoře vlekařů žádné opodstatnění. Mluvilo se o nabídce zvýhodněných půjček pro vlekaře.

„Existovala obava, že postižené areály nebudou schopny splácet stávající úvěry, dříve se velmi intenzivně investovalo. Cílem bylo získat výhodný překlenovací úvěr na jeden rok, abychom neztratili kredit u bank,“ vysvětlil Jiří Lhota, místopředseda Svazu provozovatelů vleků a lanovek. „Nikdo ale nezkrachoval, banky se k nám zády neotočily,“ dodal.

Podnikatelé závislí na počasí nepředstavují pro banky riziko, dle analytika Raiffeisen Bank Aleše Michla je třeba na takový druh podnikání nahlížet v dlouhodobé perspektivě, sledovat dlouhodobou strategii projektu, a dle toho jej hodnotit. „Jedna špatná zima rozhodně neovlivní skutečnost, jestli projekt úvěr dostane nebo ne,“ zdůraznil Michl.

Start letošní sezóny vlekaře potěšil. „Sníh napadl ještě dříve než předloni, věříme, že nám to vykompenzuje ztráty z té uplynulé sezóny, ty byly především ve středních a nižších polohách obrovské,“ zavzpomínal na nedávné problémy vlekařů Jiří Lhota, místopředseda Svazu provozovatelů vleků a lanovek. „Přesto ale většina středisek skipasy nezdražila, polovina středisek zachovává ceny minulé sezóny, ostatní zvedli ceny maximálně o deset procent, což se ani nerovná zvýšení DPH a cen energií jakožto vstupů do podnikání,“ oznámil příjemnou zprávu pro lyžaře Lhota. Jeden den ve Špindlerově Mlýně přijde dospělého lyžaře v hlavní sezóně na 750 korun, na Ovčárně zaplatí 400.

„Letošní sezóna by mohla být dobrá, příroda dává určité signály, stěhovaví ptáci už odtáhli s předstihem, lesní zvěř se obaluje tukem víc než jindy,“ konstatuje Lhota. „Evropa se již ochladila a předpověď na nejbližší dny je pro nás příznivá,“ dodává.

Přesto ale investiční spirála padá směrem dolů. „Zatímco před třemi lety se na českých horách investovalo ke 4 mld., letos je to jen v řádech stovek milionů,“ posteskl si za vlekaře Lhota.

Problém v tom Aleš Michl z Raiffeisen Bank nevidí. „Jsme průmyslová země, turismus je u nás jen doplňkový. Má však obrovský potenciál se rozvíjet a je ho třeba podporovat tím, že zjednodušíme podmínky pro podnikání,“ doporučil Michl.