Inflace v Zimbabwe v lednu přesáhla 100 000 procent

Harare - Míra inflace v africkém Zimbabwe v lednu vůbec poprvé překonala hranici 100 000 procent. Přitom ještě v prosinci činila 66 212,3 procenta. Oznámil to tamní statistický úřad. Hyperinflace si vybírá tvrdou daň hlavně mezi nejobyčejnějšími lidmi. Tak vysoká míra inflace nemá nikde ve světě obdoby.

Jen za leden se ceny zvýšily o 120,8 procenta, i když západní ekonomové upozorňují, že skutečnost je zřejmě ještě horší. Zimbabwské obchody totiž neustále zejí prázdnotou a lidé většinou nemají možnost koupit si základní potraviny jinde než na černém trhu. A tam jsou ceny mnohem vyšší, než jaké uvádějí oficiální statistiky.
   
Růst cen za leden přesto znamená mírné zvolnění tempa růstu ve srovnání s prosincem, kdy ceny vzrostly o 240,1 procenta.
   
Ekonomika Zimbabwe ještě asi před deseti lety na africké poměry celkem
prosperovala, nyní je ale sedmým rokem v recesi. Pozorovatelé dávají vinu za tento stav hlavně politice prezidenta Roberta Mugabeho, který stojí v čele země od roku 1980 a v nadcházejících volbách se uchází o znovuzvolení na dalších pět let.
   
Zimbabwská centrální banka vydává peníze stále vyšší nominální
hodnoty a mezi lidmi kolují i bankovky s hodnotou deset milionů zimbabwských dolarů. V lednu to v přepočtu bylo necelých 6000 korun. Je to ale pouze oficiální kurz, pokud by se braly v úvahu kurzy na černém trhu, je to sotva desetikoruna.