České firmy mění zvyky v odměňování zaměstnanců

Praha - S nedostatkem pracovní síly se potýká již delší dobu celá řada podniků. Podle studie PayWell 2007, vypracované společností PricewaterhouseCoopers, se však do zvyšování platů začíná promítat teprve nyní. Stejně jako v posledních letech rostly mzdy v roce 2007 v Česku o 4,5 až 5,5 procenta. V některých firmách se už ale začíná objevovat zvýšení i o deset procent.

S nedostatkem pracovní síly se nepotýká pouze Česká republika, ale i další státy Evropské unie. Zatímco Německo usnadňuje vstup na svůj pracovní trh zahraničním inženýrům s vysokoškolským vzděláním v oblasti strojírenství, automobilového průmyslu a elektrotechniky, Česko zatím nasává především dělnické profese z Ukrajiny, Slovenska a Polska. Hovoří se už ale také o nedostatku špičkových manažerů a strojních inženýrů.

Pokud si chtějí zaměstnavatelé udržet kvalitní pracovníky, musí jim poskytnout odpovídající mzdu, jiné benefity nejsou tak lákavé. „Peníze jsou to jediné, co lidi ve firmě drží. Ty dodatečné nepeněžní věci firmy také používají, aby nějakým způsobem obešly vysoké daňové odvody, anebo aby si kvalitní zaměstnance zaháčkovaly nějakým způsobem, ale to není tak jednoduché. Ne každý benefit je tím háčkem, který zaměstnance udrží,“ dodává k problematice optimálního ohodnocení ekonom z Národohospodářského ústavu UK Daniel Munich.

Stagnaci poskytování benefitů potvrdila i spoluautorka studie PricewaterhouseCoopers Katarína Smrčeková: „Celá investice do benefitů, která je v průměru 21 tisíc na zaměstnance, je už několik roků velmi podobná. Dá se říci, že se neobjevují jiné, nové benefity, takže trend je setrvalý.“

Ojedinělou výjimkou je v této oblasti společnost Skanska, která se rozhodla nabízet svým zaměstnancům vyplacení části mzdy ve formě akcií podniku. Na tom, zda se jí tímto způsobem podaří snížit fluktuaci pracovníků, se zatím odborníci neshodli. Smrčeková však tento pokus považuje za zajímavý: „V každém případě je to novátorský přístup v případě České republiky. Zajímavé je, že existuje několik firem, které mají možnost nabízet akcie a akciové plány, ale schéma, jakým to nabízí, je poněkud jiné. Oni to nabízí navíc ke mzdě, k variabilní složce a benefitům, kdežto Skanska chce k tomu přistoupit invenčním způsobem.“

Situace v oblasti benefitů se v poslední době výrazně mění. Dříve zaměstnaci ve velké míře vyhledávali možnost používat služební vozidlo či mobilní telefon k soukromým účelům. Dnes se již něco takového považuje za standard. Mnohem více si zaměstnanci považují dalšího vzdělávání nebo příspěvku na penzijní připojištění.