Palladium nechce platit nájemcům ztráty způsobené přerušením provozu

Praha - Provozovatelé nákupního centra Palladium nechtějí uhradit nájemcům škody vzniklé měsíčním uzavřením obchodů v důsledku odstraňování škod po požáru elektroinstalace. Příslušné náhrady mají prý požadovat po pojišťovnách. Nájemné za dobu, kdy nemohli nájemci své provozovny řádně využívat, jim ale odpustí.

Obchodníci utrpěli v důsledku uzavření centra značné ztráty. Jen společnost Ahold, která v něm provozuje supermarket Albert, je odhaduje na několik milionů korun. Stěžuje si ale také jeden z největších nájemců Palladia Sportisimo. „Budeme žádat náhradu všech škod. Není to jen o ušlém zisku, ale také o zestárnutí zimního sortimentu. Neměli jsme přístup do prodejny a nemohli jsme zboží přesunout jinam,“ řekl MF Dnes Ondřej Šlechta, oblastní manažer firmy pro Prahu.

Postup Palladia se nelíbí ani menším nájemcům, kteří se chtějí pro vymáhání náhrad sdružit, aby představovali větší sílu. „Chtěli bychom zaslat oficiální dopis vedení centra, pod kterým bude podepsáno více menších nájemců,“ upřesnila jejich plán Jarmila Bělovská, majitelka obchodu s francouzskou módou 1-2-3.

Obchodní centrum ale jakékoliv diskuse o úhradě ztrát odmítá, škody mají zaplatit pojišťovny. „Prodejci mají mít pojištění, která je mají chránit,“ upozornil zástupce provozovatele a vlastníka Palladia Anton Hopfgartner.
Uzavření Palladia způsobil požár místní elektrorozvodny 20. února. Podle hasičů ho způsobila technická závada. Oprava zařízení a jeho následná technická prověrka si vyžádaly několik týdnů. Po měsíční pauze se centrum znovu otevře zákazníkům tento čtvrtek.

Nákupní komplex Palladium patří díky své lukrativní poloze v centru Prahy k nejdražším v Česku. Pronájem metru čtverečního prodejní plochy vyjde měsíčně až na 150 eur, v přepočtu asi 3800 korun.