Bear Stearns chce bojovat o svůj seznam klientů

New York - Finanční krizí těžce zkoušená americká Bear Stearns se snaží soudní cestou zabránit pětici svých bývalých zaměstnanců použít informace o klientech banky v novém zaměstnání u jejích konkurentů. I když má Bear Stearns převzít banka JP Morgan Chase, nechce připustit, že by se její know-how dostalo do rukou hlavních rivalů - UBS a Morgan Stanley.

Bear Stearns se snaží prostřednictvím newyorského nejvyššího soudu dosáhnout toho, aby bývalí zaměstnanci vrátili evidenci klientů. Informace se podle údajů krachující banky snaží v novém zaměstnání použít Peter Budd, který je chce poskytnout UBS, a dále Edward Moldaver, William Nash, Grant Devaul a Alexander Sugar, kteří míří do Morgan Stanley. Nikdo z nich se ale nechtěl ke sporu s Bear Stearns vyjádřit.

Kroky, které v současnosti banka podniká, poslouží zřejmě jako varování do budoucna. Předpokládá se totiž, že jakmile bude dokončeno začlenění do JP Morgan Chase, dojde k významnému snížení současného počtu 15 tisíc zaměstnanců.  

Americká banka Bear Stearns patří k největším obětem americké hypoteční krize. Aby zabránil jejímu krachu, dohodl se v polovině března Fed s JP Morgan Chase na převzetí Bear Stearns. Podle původní nabídky měla JP Morgan Chase zaplatit za jednu akcii problémové banky pouhé 2 dolary. Po vzedmutí vlny kritiky ze strany akcionářů Bear Stearns, kteří hrozili, že celou transakci zablokují, se rozhodla zvýšit nabízenou cenu na pětinásobek, tedy 10 dolarů za akcii.