EU chce ochránit trh před závadnými hračkami z Číny

Štrasburk - Nebezpečné hračky z Číny se dostaly až na jednání Evropského parlamentu. Poslance zajímalo, co Evropská komise udělala a udělá pro ochranu dětí. V posledních měsících se z trhu stahovaly zdravotně závadné hračky z Číny, vyrobené pro firmu Mattel. Jejich barvy obsahovaly olovo.

Evropská komise chystá novou směrnici o bezpečnosti hraček. „Rakovinné látky a látky, které by mohly ohrozit reprodukci, se nesmějí při výrobě hraček používat,“ říká Günter Verheugen, eurokomisař pro podnikání a průmysl.

Jen za půl roku se našlo na trhu v Evropské unii přes šest set druhů nebezpečných výrobků - od zubních past po elektroniku. Nejvíce bylo hraček a nejčastěji měly značku Made in China. „Kdyby členské státy lépe kontrolovaly trh, byla by situace lepší, jenže členské státy jsou líné,“ připustil finský europoslanec Alexander Stubb.

Ani Česká republika, ani některé další země nepokutují prodejce, kteří nabízejí závadné hračky. Proto europoslankyně Zuzana Roithová apeluje na komisi, aby v nové směrnici o hračkách byla povinnost pro členské státy mít ve své legislativě sankce pro prodejce.

Kontrola by ale měla začít už u výrobce. Komise chce, aby Čína sama sledovala, co se odtamtud vyváží. „Doufám, že čínské úřady budou pečlivé a na konci října nám podají zprávu, která ukáže, jak si poradily s tím, o co je žádáme,“ uvedla eurokomisařka pro ochranu spotřebitele Meglena Kuneová.

I eurposlanci chtějí spolupracovat s Čínou a zlepšit kontroly hraček na obou stranách. Své požadavky stvrdí v rezoluci, o které budou hlasovat zítra.