Zetor loni zvýšil zisk o pětinu

Brno - Brněnská skupina Zetor loni zvýšila tržby bezmála o 14 procent na 5,6 miliardy korun. Čistý zisk tradičního výrobce traktorů, kterému ještě nedávno hrozil konkurz, vzrostl o pětinu na téměř 240 milionů korun. Vyplývá to z dnes zveřejněných hospodářských výsledků společnosti.

Nové vedení Zetoru v čele s Masao Nagasem, který v úterý ve funkci výkonného ředitele vystřídal Pavola Hubočana, také oznámilo svůj záměr na zvýšení výroby. V roce 2010 by mělo z výrobní linky brněnské továrny sjet alespoň deset tisíc traktorů, o tři tisíce více než loni. Tržby společnosti by měly vzrůst na 8,8 miliardy. Zajistit to má více než miliardová investice do rozšíření kapacit.

Více než devadesát procent produkce Zetoru směřuje na zahraniční trhy. Nejvíce traktorů prodá firma v sousedním Polsku. Loni polští zemědělci nakoupili více než tři tisíce kusů. Firma nově vstoupila na ruský, bulharský, rumunský, litevský a lotyšský trh. Letos zde chce své pozice upevnit a vstoupit na další, převážně africké trhy.

Ještě před několika lety nebylo jasné, zda bude Zetor dále vyrábět. Firma byla po neúspěšné privatizaci koncem 90. let ve značných potížích a hrozil jí konkurz. Novodobá historie Zetoru se začala psát v roce 2002, kdy do firmy vstoupil slovenský HTC Holding, který zde doposud investoval přes půl miliardy korun.