Gandalovič představil ambiciózní plán na podporu zemědělství a venkova

Radonice (u Prahy) - Ministr zemědělství Petr Gandalovič (ODS) dnes představil reformu zemědělské politiky, jejíž prvky chce vláda prosazovat nejen v rámci České republiky, ale i během svého předsednictví Evropské unie. Cílem změn je zabránit vylidňování venkova a podporovat rozvoj českého zemědělství. Napomoci k tomu má například dokončení transformace, usnadnění generační výměny farmářů nebo budování infrastruktury pro volný čas.

Klíčovým bodem reformy je podle Gandaloviče dokončení transformace zemědělství. „Je zde velké množství oprávněných osob, které zatím neměly šanci získat své transformační podíly z družstev, která se mezitím přeměnila na různé jiné právnické osoby, a ty dělají, že s tím nemají nic společného,“ vysvětlil. Podobné spory by měla ukončit nová právní úprava, kterou ministerstvo zemědělství již předložilo vládě k projednání.

Novelizovat se bude také zákon o prodeji státní půdy. Úprava by měla posílit předkupní právo současných nájemců těchto pozemků a podpořit vznik a správné fungování trhu se zemědělskou půdou.

Důraz ministerstvo klade ale také na zvýšení kvality života na venkově. Zaměřit se chce zejména na budování potřebné infrastruktury. „Tou infrastrukturou nemyslíme jenom čističky, kanalizace a cesty, ale myslíme tím také infrastrukturu pro život lidí. V programu rozvoje venkova myslíme na kulturní a společenská zařízení, na dobudování infrastruktury pro volný čas a cestovní ruch,“ upřesnil Gandalovič.

Mezi další oblasti zemědělské politiky, které chce ministerstvo v nejbližší době modifikovat, patří mimo jiné péče o krajinu, ochrana před vodní a větrnou erozí a podpora výroby českých potravin. Ve svých plánech nezapomíná ani na generační výměnu farmářů, kterou chce podpořit zavedením předčasného odchodu do důchodu, a snížení administrativní zátěže podnikatelů v zemědělství.

Premiér Mirek Topolánek (ODS) považuje navržené změny za velmi přínosné. Pomohou podle něj odstranit zakořeněné problémy, kterým musí český venkov čelit. „Vesnice v Česku trpí spoustou problémů. Někdy jsou to jen noclehárny lidí, kteří jezdí pracovat do velkých měst. Na druhé straně tam žije spousta lidí, kteří nepracují vůbec. Přestože farmáři potřebují pracovní sílu, tak díky sociálnímu systému, který tady byl nastaven, lidé necítili potřebu se nechat přímo na vesnici zaměstnat,“ zmínil některé z obtíží předseda vlády.