O2 zaplatí T-Mobilu dvě miliardy, odvolá se ale k ústavnímu soudu

Praha - Telekomunikační firma Telefónica O2 zaplatí konkurenčnímu T-Mobilu sporné dvě miliardy korun za údajně neuhrazené propojovací poplatky z minulých let. Chce tak ukončit exekuci, jež jí brání v prodeji nepotřebných nemovitostí, který chce v nejbližší době uskutečnit. Firma zároveň podala ústavní stížnost na exekuční řád.

Ústavní stížnost má vést ke zrušení části exekučního řádu. Ten totiž soudu kvůli vymáhané pohledávce umožňuje obstavit majetek v mnohonásobně vyšší hodnotě, a to i poté, kdy exekutor vybere a postihne konkrétní část majetku.     

„Vlastní spor není uzavřen a bude dále pokračovat. Společnost chce být flexibilní v provádění celé řady obchodních transakcí. Proto jsme se rozhodli uhradit spornou částku a ukončit tak předčasnou exekuci, kterou T-Mobile vedl ve snaze poškodit naši společnost,“ uvedl člen představenstva firmy Jakub Chytil s tím, že pevně věří, že se firmě podstatná část uhrazené částky vrátí zpět.     

T-Mobile podle zástupců Telefóniky zneužil nedostatky v zákoně a navzdory skutečnosti, že o podstatě soudního sporu nebylo dosud rozhodnuto, předčasně zahájil exekuci na majetek O2. Telefónica tak více než rok nemohla nakládat s majetkem nad rámec běžné obchodní činnosti. Exekuce loni zablokovala i chystaný prodej 300 nemovitostí v hodnotě kolem šesti miliard korun.     

Předchůdce Telefóniky státní podnik Telecom uzavřel v roce 1997 smlouvu o propojení se společností RadioMobil, která působila na trhu mobilních operátorů pod značkou Paegas, a jejímž nástupcem je T-Mobile. Firmy si ale po určitou dobu stanovovaly propojovací poplatky odlišně. Zatímco RadioMobil počítal s cenou 6,50 Kč, Telecom jen tři Kč za minutu. Český telekomunikační úřad pak dal při cenové kontrole za pravdu RadioMobilu a ten začal na Telecomu vymáhat dlužnou částku 898 milionů korun. Ta se po započtení úroků vyšplhala až k současným dvěma miliardám korun.

Vydáno pod