Doly trpí nedostatkem horníků

Karviná - Práce v uhelných dolech láká čím dál méně. Každý rok šachty opouští stovky zaměstnanců, zatímco noví přicházejí jen sporadicky. Problém řeší i společnost OKD. Dostatek nových lidí nenachází ani na úřadech práce.

Problém se OKD snaží řešit agenturami, které najímají především polské horníky, potřebuje ale i své vlastní. Letos chce zaměstnat tisíc nových pracovníků, zájemců je ale velmi málo. Také úřadem práce nabízené hornické rekvalifikace mají rok od roku menší počet absolventů.

Zájem o práci v dolech dále klesá i v souvislosti se zlepšováním situace na trhu práce. „Mladým se to nelíbí. Když děláte kdekoli na povrchu, tak si ty peníze vyděláte i všude jinde, tak proč být na dole,“ myslí si horníci z Dolu Lazy. Jan Rychlý z Úřadu práce v Karviné souhlasí: „Jsou zde i jiné nabídky trhu práce, které se zdají být pro uchazeče zajímavější.“

Společnost OKD se proto rozhodla přesvědčit zaměstnance i veřejnost, že je dlouhodobě perspektivním a atraktivním zaměstnavatelem. Začala s modernizací důlního zařízení, vyplatila mimořádné odměny a zlepšuje i bezpečnost práce.