Průzkum: Růst cen potravin se po měsících zastavil

Praha - Růst cen potravin se po měsících zastavil. S odvoláním na průzkum agentury PPM ve 140 obchodech v ČR o tom informuje dnešní Mladá fronta Dnes. Obchodníci museli jít s cenou dolů, byla příliš vysoko. Od prosince zlevnilo především máslo a mléko. Někde zlevňovala také vejce, mouka nebo čokoláda.

Zlevnění mléčných výrobků souvisí i s tím, že je v Evropě v současnosti přebytek mléka. Například čtvrtka másla, která se vlednu prodávala za 30 korun, přijde nyní na 20 až 25 korun. Zmenšují se také cenové rozdíly mezi jednotlivými obchody.

Do budoucna se však bude jídlo dál zdražovat. Porostou ceny margarínů, zdraží také oleje, rýže a totéž lze čekat i u těstovin. Důvody jsou přitom obdobné - rostoucí ceny surovin na světových trzích. Ještě v prosinci stál košík s 50 základními potravinami v průměru 1198 korun. Poté cena vzrostla na 1223 korun a v březnu klesla na 1212 korun, poznamenává MfD.

Globální vlivy na světových trzích by podle deníku ale nyní neměly vyvolat tak silnou vlnu zdražování jako na přelomu roku. Zlevnění však prý očekávat nelze. V minulém týdnu to naznačil i viceguvernér České národní banky Miroslav Singer. Ten ceny potravin označil za možné riziko vývoje inflace. „Globální potravinový šok může nějakou dobu přetrvávat,“ uvedl.

Vydáno pod